haken met fluffygaren

Haken met teddygaren moeilijk? – 10 tips

Deze zachte, fluffy en aaibare schaapjes haak je met teddygaren. Maar het haken met teddygaren is niet makkelijk en kan soms best een uitdaging zijn. Daarom heb ik 10 tips voor het haken met teddy garens. Met deze praktische tips gaat het haken met teddy en pluisgaren een stuk makkelijker!

haken met fluffygaren

Teddy garens zijn zachte pluizige garens speciaal geschikt voor het maken van comfortabele en knuffelbare haakprojecten. Vaak bestaat dit garen uit 100% polyester of polyamide en blijft het mooi van kwaliteit. Het maakt niets uit of je haakwerk vies wordt, want je kunt teddygarens ook goed wassen in een wasmachine.

Dit pluizige garen is geschikt om mee te haken en te breien en worden daarom veel gebruikt in projecten voor baby’s en kleine kinderen. Je kunt hiervan een heerlijk zacht babydekentje, een vestje of een schattige knuffel haken. Deze schattige schaapjes haakte ik met dit gratis haakpatroon. Veel teddygarens zijn verkrijgbaar in veel kleuren in vooral zachte pasteltinten. Bekende teddy garens zijn van Yarn and Colors Furry, Phildar Phil Douce en Go Handmade Teddy. Ben je gevallen voor dit zachte pluisgaren maar zie je er tegenop om mee aan de slag te gaan? Dat is écht niet nodig. Ik heb 10 tips voor je zodat ook jij kunt haken met teddy garens.

Tip 1: Wees geduldig

Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Haken met teddy garens vergt geduld en oefening. koop wat extra garen zodat je kunt oefenen met het pluisgaren. Begin eerst eens met een proeflapje zodat je alvast een beetje feeling krijgt.

Tip 2: Gebruik steekmarkeerders

Steekmarkeerders zijn onmisbaar wanneer je haakt met teddy garen. Zo zie je meteen wat de eerste steek is en weet je exact wanneer de toer eindigt en start. Werk je met veel steken? Gebruik dan meerdere steekmarkeerders en plaats die bijvoorbeeld op de plek waar je moet meerderen.

Tip 3: Tellen, tellen en nog eens tellen

Omdat je de steken niet goed kunt zien is het belangrijk om te tellen. Zo weet je ook waar je moet meerderen en minderen. Tel de steken ook wanneer je alleen een toer met vasten haakt. Dan weet meteen of het goed gaat. Heb je niet genoeg steken gehaakt, haal dan voorzichtig een stukje uit en begin de toer opnieuw.

Tip 4: Voorzichtigheid is geboden

Teddygaren is vaak wat losser getwijnt. Moet je je haakwerk uithalen, doe dit dan voorzichtig. Steek voor steek en trek voorzichtig aan de draad. Zo beschadigd je draad zo min mogelijk.

Tip 5: Vertrouw op je gevoel

Bij het haken van teddygarens steek je de haaknaald op goed gevoel (en geluk :-)) in de steek. Je kunt ook tussen de steken in haken. Als je het haakwerk iets uittrekt dan kun je vaak de steken wel zien.

Tip 6: Gebruik een lichte tint teddygaren

Met een lichte tint garen kun je vaak beter zien waar je steken zitten. Dus ben je nog niet zo bedreven in het haken met teddygaren kies dan voor een lichte kleur.

Tip 7: Haak op een basis van ander garen

Als je eerst je knuffel met gewoon katoen of acryl garen haakt en alleen in de achterste lus haakt kun je daarna met het pluisgaren in de voorste lus haken. Zo bedek je de basis met het teddygaren. Je kunt dit alleen doen als je rond haakt.

Tip 8: Haak teddygaren samen met een ander garen

Lukt het haken met pluisgaren echt niet? Haak je haakwerk dan samen met een gewone draad katoen of acryl. Zo kun je de steken vaak beter onderscheiden en zie je beter waar je moet insteken. Het nadeel is dat je haakwerk dikker wordt en minder pluizig.

Tip 9: Kijk na iedere toer hoe je haakwerk met teddygaren eruitziet

Het is belangrijk om te kijken hoe je toer eruitziet. Is je haakwerk gaan golven? Dan eb je misschien teveel steken gehaakt of de steken niet goed verdeeld.

Tip 10: Wees niet te kritisch!

Misschien is dit wel de belangrijkste tip van allemaal! Wees niet te kritisch. Jij kunt de steken niet zien, dus een ander ook niet 🙂 Wees blij met het resultaat. Jij hebt er veel aandacht en liefde in gestoken.

Met deze tips gaat het jou vast lukken om met teddygaren te haken! Heb jij nog een andere goede tip om met pluizig garen te haken? Ik ben benieuwd naar jouw tips!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *