Wil jij geld verdienen met haken? Dan overweeg je misschien om een keertje (of vaker) op een markt of evenement te gaan staan. Na 2 jaar corona waarin dat allemaal niet kon, is nu het marktseizoen geopend! Heb je nog geen idee hoe je dat moet aanpakken en wat je kunt verwachten? Dan heb ik een aantal goede tips voor jou.
Je gaat meedoen aan een leuk evenement of gaat op een gezellige braderie staan. Natuurlijk hoop je goed te verkopen en meer bekendheid te krijgen voor je mooie haakwerk. Maar het moet ook een leuke dag worden zonder grote verrassingen. Daarom wil ik graag mijn ervaring met jou delen.
Inhoudsopgave
1: Gun jezelf voldoende tijd om je voor te bereiden op de markt.
De eerste markt waar ik mij voor had aangemeld was een kleine kerstmarkt in mijn woonplaats. Ik zag een berichtje voorbij komen op Facebook en besloot mij, op het laatste moment, aan te melden. Daardoor had ik niet veel tijd meer om mij op de markt voor te bereiden. Het is gelukt, maar had graag nog wat meer tijd gehad. Dan had ik veel meer kunnen haken en had ik mijn opstelling ook beter kunnen voorbereiden.
Zorg ervoor dat je voldoende hebt gehaakt om een marktkraam te vullen. Een marktkraam is vaak 4 meter breed en dat is best veel! Je wilt niet op het laatste moment non-stop haken en stressen omdat je bang bent dat je niet genoeg hebt. Zo op het laatste moment snel nog van alles proberen te haken maakt dat het niet netjes wordt. Dat geeft niet het beeld dat jij graag wilt laten zien van je haakwerk.

2: Kies de juiste markt
Kies een markt, braderie of evenement zorgvuldig uit. Lijkt het jou leuk om op een specifieke markt te gaan staan, kun je er ook eerst eens een kijkje gaan nemen om te zien of de markt bij jou past. Zo kun je inschatten of de bezoekers in jouw doelgroep passen. Ook is het goed om te weten hoeveel bezoekers er op de vorige edities waren en hoeveel reclame er wordt gemaakt.
3: Maak een proefopstelling
Bij de meeste markten heb je een kraam van 4 meter breed. Dat is best veel als je bijvoorbeeld alleen maar sleutelhangers haakt. Maak thuis op de tafel of op de grond eens een proefopstelling hoe je je kraam eruit wilt laten zien. Presenteer op verschillende hoogtes en gebruik de zijkanten van je kraam. Je kunt ook nog een draad spannen om nog meer op te hangen.
Ben je helemaal enthousiast over hoe je alles hebt neergezet, maak er dan een foto van. Je kunt dan op de markt even snel door je foto’s scrollen hoe je het ook alweer in gedachten had.
Geen inspiratie? Kijk eens online naar andere creatieve verkopers en de foto’s van hun kraam. Ik kwam verschillende leuke ideeën tegen. Je kunt op Pinterest heel veel ideeën opdoen en opslaan. Handig voor als je weer inspiratie zoekt.
4: Kraam delen
Kom je er bij de proefopstelling achter dat je die hele kraam echt niet kunt vullen met al je mooie haakwerk? Vaak is het mogelijk om je marktkraam te delen met een andere verkoper. Vraag dat van tevoren wel even na bij de organisatie.
5: Maak een lijstje met wat je niet moet vergeten om mee te nemen naar de markt.
Naast een kleed voor over de kraam en je haakwerk zijn er nog veel meer handige dingen om mee te nemen naar een markt. Denk aan een schaar, plakband, papier, pen en rekenmachine. Mevrouw Markt heeft een mooie paklijst gemaakt. Heel handig! Wil jij ‘m ook printen, klik dan hier.
Als je vaker op markten wil gaan staan kun je dit lijstje natuurlijk blijven aanvullen met dingen die jij handig en belangrijk vindt.
6: Zorg voor verlichting
Mijn eerste markt was een kerstmarkt. In de winter is het natuurlijk vroeg donker en ik had nooit aan stroom of licht gedacht! Sta je in de winter of avond op een markt, is het goed om bij de organisatie na te gaan of hier aan gedacht is of dat je hier zelf voor moet zorgen. Het is dan ook slim om te vragen hoe dit geregeld is want misschien wil jij wel iets meer licht.
Is er geen mogelijkheid voor stroom of wordt er niet voor verlichting gezorgd kun je natuurlijk altijd werken met licht op batterij. Zorg dan ook dat je nieuwe opgeladen batterijen mee neemt en check van te voren hoe sterk het licht is.
7: Storm en regen
Vaak is een markt buiten. En hoewel we natuurlijk altijd hopen op mooi weer is het goed om iets mee te nemen zodat je droog kunt staan. Vaak heeft een marktkraam wel een dakje, maar is de achterkant open. Je kunt je marktkraam dichtmaken met doorzichtig tafelzeil. Bij een tuincentrum of blokker hangen ze vaak op van die rollen onder elkaar. Het voordeel is dat dit zeil dikker is en dus vaker dan één keer meegaat. Met marktklemmen kun je het zeil aan je kraam vast maken. Zorg ook voor iets zwaars om het zeil op de grond te houden.
8: Wat trek je aan?
Draag verschillende laagjes kleding en neem een extra laagje mee voor als het koud is. Is het koud en nat? Dan kun je ook een stuk karton of zeil meenemen om op te gaan staan. Als je de hele dag in de kou staat kan dit in je voeten trekken.
Sta je binnen dan heb je hier geen last van. Maar dan zijn laagjes altijd handig voor als het toch te warm is.
9: Stel redelijke verwachtingen
Die eerste kerstmarkt was echt wel spannend! Ik had niet heel veel voorraad gehaakt en ik was bang dat niemand zou stoppen om naar mijn haakwerk te kijken. Gelukkig waren deze gedachten overdreven pessimistisch en heb ik best nog aardig verkocht.
De verkoop kan natuurlijk ook tegenvallen. Maar door te kijken waar mensen naar toe trekken en wat ze daadwerkelijk kopen leer je wel veel over welke producten goed lopen en welke niet.
Ga je meedoen aan een markt? Op deze lijst kun je je verkopen bijhouden. Handig om te weten wat je verkocht hebt tijdens de markt en welke producten dus goed lopen. Dat helpt jou weer voor de volgende markt.
10: Zorg dat je alles prijst
Geef ieder artikel of artikelgroep een prijs en zorg dat dit duidelijk zichtbaar is. Staat de prijs er niet op, dan is het vaak een drempel voor een klant om te vragen. Misschien mis je daardoor wel je beste klant!
11: Zorg voor voldoende wisselgeld
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik pin heel vaak in de winkels. Spaar daarom ruim van te voren munt- en briefgeld zodat je voldoende hebt. Een geldkistje is handig om het wisselgeld in te bewaren. Zorg dat deze niet in het zicht staat voor klanten en houd ‘m in je buurt. Tegenwoordig kun je heel makkelijk een mobiel pinautomaat regelen. Bekijk wel goed de voorwaarden zoals een abonnement en hoe het zit met het pinnen van kleine bedragen.
Let goed op met wisselgeld! Soms komt het voor dat er betaald wordt met vals geld. Vertrouw je het niet? Neem het geld dan niet aan!
12: Neem hulp mee naar een markt
Regel je moeder, zus of vriendin om je te helpen. Het is best vermoeiend om een hele dag op een markt te staan. Zeker wanneer je dat niet gewend bent. Daarom is het fijn om mensen in de buurt te hebben om te helpen. Ze kunnen ook met je meehelpen om je kraam op te bouwen en weer af te breken.
Misschien moet je tussendoor ook een keer naar het toilet. Dan is het fijn om je kraam niet aan een onbekende buurvrouw toe te vertrouwen.
Buiten dat het natuurlijk heel handig is om hulp mee te nemen, is het natuurlijk ook gewoon heel gezellig!
13: Zet je mooiste glimlach op
Persoonlijk verkopen is iets anders dan online verkopen. Online kun je al je geweldige punten van je haakwerk opsommen en zoekwoorden toevoegen zodat je haakwerk gevonden wordt. Op een markt kan dit natuurlijk niet. Toch kun je op de markt ook het verschil maken. Zeg gedag tegen je klanten aan de kraam en zet je mooiste glimlach op.
14: Maak reclame
Deel op je website, social media, nieuwsbrief of op het schoolplein dat je op die leuke markt gaat staan. Hoe meer mensen het weten, hoe beter!
Heb je een website? Hang een mooi spandoek op, leg visitekaartjes neer zodat klanten die mee kunnen nemen. Misschien kun je wel e-mailadressen verzamelen door een ‘raad hoeveel sleutelhangers er in de pot zitten’ actie waarbij klanten kunnen raden en hun emailadres kunnen achterlaten.
Heb jij wel eens op een markt gestaan?
Ik ben benieuwd hoe jij dit hebt aangepakt en of je nog goede tips hebt. Heb je aanvullingen? Kom maar op! Zet ze hieronder.
Meer weten hoe je geld kunt verdienen met haken?
Geef een reactie