Wordt er binnenkort een kleintje geboren in jouw wereld? Dat is superleuk! Nu ben je vast aan het denken aan het haken van een heerlijk zachte babydeken. Het is niet te overtreffen, toch? Die kleine uk straks lekker zien soezen onder een dekentje, gehaakt door jou. In deze blog neem ik je mee door de belangrijke punten waar je aan moet denken bij het haken van zo’n snoezig babydeken.
Ik begon 10 jaar geleden met haken, toen ik in verwachting was van onze jongste spruit. Haken was weer in de mode en na mijn eerste gehaakte knuffel kon ik natuurlijk niet stoppen. Dus startte ik vol goede moed met het haken van een babydeken. Met wat garen dat ik toevallig nog had liggen, begon ik direct te haken. Maar wow, had ik maar eerst even wat tips doorgelezen. Ik heb wel tien keer opnieuw moeten starten met mijn babydeken!
De ideale wol voor een babydeken?
Technisch gezien kun je met elk soort garen een babydeken haken. Maar als je echt voor topkwaliteit wilt gaan, kies dan voor natuurlijk garen zoals wol of katoen. Ideaal als je de deken direct na de geboorte wilt gebruiken. Wol warmt snel op en blijft lekker warm. Maar ook in de zomer is wol een uitstekende keuze omdat het ademt. Om te voorkomen dat de baby aan het dekentje gaat sabbelen, maak je het bedje eerst op met een lakentje.
Een babydeken van katoen is ook een goede optie omdat het koel blijft. Maar houd er rekening mee dat het uiteindelijk wel een zware deken kan worden. Een garenmix van katoen en acryl blijft mooi en is niet zo zwaar.
Wil je meer weten over de verschillen in garens? Lees mijn blog over wol.
Hoe groot moet een gehaakt babydekentje zijn?
De grootte van een babydeken hangt natuurlijk af van waar je het voor wilt gebruiken. Een babydeken voor in de Maxi-Cosi of wandelwagen is ongeveer 50×70 cm, perfect om die kleine voetjes lekker warm te houden. Wil je een trappelzak haken dan zijn de afmetingen natuurlijk anders. Je kunt dan zoeken op ’trappelzak haken’ zodat de riempjes er ook doorheen kunnen.
Als je een babydeken wilt haken voor in de wieg, dan is de afmeting ongeveer 75×100 cm. Hiermee is het dekentje lang genoeg om lekker in te stoppen.
En als je gaat haken voor een ledikantje, dan moet het dekentje 100×150 cm groot zijn. Natuurlijk is het babydekentje aan het begin veel te lang omdat je het bedje van onderaf opmaakt en de baby onderin het ledikantje ligt. Maar als de baby groter wordt ‘groeit’ het dekentje mee. Zo heb je jarenlang plezier van het babydekentje.
De basis van het haken van een babydeken
Voordat je begint met het haken van je babydeken, is het belangrijk dat je de basics onder de knie hebt. Hier zijn een paar dingen die je nodig hebt:
- Garen: Zoals ik al zei, zijn wol of katoen topkeuzes voor een babydeken. Zorg dat je genoeg hebt om je deken te voltooien. Afhankelijk van de steek die je gebruikt en de grootte van je deken, heb je ongeveer 1000-1500 meter garen nodig.
- Haaknaald: De keuze van je haaknaald hangt af van het garen dat je kiest. Op de verpakking van het garen staat meestal een aanbevolen haaknaaldmaat.
- Patroon: Er zijn zoveel patronen beschikbaar voor babydekens, van simpele tot complexe designs. Kies iets dat past bij jouw haak-skills.
- Tijd en geduld: Haken is een ontspannende bezigheid, dus neem je tijd en geniet ervan! Afhankelijk van de tijd die je dagelijks kunt besteden aan haken, duurt het meestal een paar weken om een babydeken te haken.
Nu je de basics kent, ben je helemaal klaar om te beginnen met het haken van je babydeken. Onthoud, het belangrijkste is dat je plezier hebt en geniet van het proces.
De perfecte steek voor een babydeken
Met welke steek je de babydeken gaat haken, is natuurlijk helemaal jouw keuze. Misschien hou je van kleurrijke granny squares of kies je voor een deken met allerlei verschillende haaksteken.
Voor een babydeken zou ik een dichte steek aanraden. Dit voorkomt dat die kleine, grijpgrage babyhandjes verstrikt raken in jouw mooie babydeken. Daarom ben ik een fan van de ‘Blanket Stitch’ of ‘dekensteek’. In dit blog van Breiclub wordt deze steek goed uitgelegd.
Leuke boeken voor het haken van dekens:
Hopelijk heeft deze blog je geholpen en weet je nu waar je op moet letten bij het haken van een babydeken. Als je nog tips of vragen hebt, laat ze hieronder achter in de comments!
Veel haakplezier!
Geef een reactie