Je bekijkt nu Babydeken haken ~ hier moet je aan denken

Babydeken haken ~ hier moet je aan denken

  • Berichtcategorie:blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Ben jij zwanger of wordt er in jouw omgeving een baby geboren? Gefeliciteerd! Nu wil jij vast een babydeken gaan haken. Je kunt je vast al helemaal voorstellen dat die kleine straks lekker onder het dekentje ligt te slapen. Maar waar moet je aan denken en op letten als je een babydeken gaat haken?

Toen ik 10 jaar geleden begon met haken was ik nét zwanger van onze jongste. Het haken begon weer wat populairder te worden en na mijn eerste knuffeltje wilde ik natuurlijk meer. Dus begon ik met goede moed met het haken van een babydeken. Ik houd graag van een uitdaging. Met een paar bolletjes garen dat ik in huis had begon ik meteen met haken. Maar misschien was het handig om eerst even wat tips te lezen, want uiteindelijk ben ik wel 10 keer opnieuw begonnen met het haken van een babydeken.

Welke wol is geschikt voor baby deken?

Eigenlijk kun je met ieder garen een babydeken haken. Toch kun je het beste kiezen voor natuurlijk garen zoals wol of katoen. Vooral als het het dekentje gelijk na de geboorte wil gaan gebruiken. Wol warmt snel op en blijft lang warm. Maar ook in de zomer is wol fijn omdat het ademt. Om te voorkomen dat de baby op het dekentje gaan sabbelen kun je het bedje eerst met een lakentje opmaken.

Het voordeel van een babydeken in katoen is dat het koel blijft. Maar uiteindelijk kan het wel een zware deken worden. Garen met een mix van katoen en acryl blijft mooi en is niet zo zwaar.

Denk bij het kopen van wol voor een babydeken dat het in ieder geval goed ademend materiaal is en geen pluizige vezels heeft en geschikt is voor een gevoelige babyhuid.

Hoe groot is een gehaakt babydekentje?

De afmeting van een babydeken ligt er natuurlijk aan waarvoor je hem wil haken. Een babydekentje die je kunt gebruiken voor in de Maxi-Cosi of wandelwagen is ongeveer 50×70 cm. Dan kunnen de voetjes ook lekker warm ingestopt worden. Wil je liever een trappelzak haken dan zijn de afmetingen natuurlijk anders. Je kunt dan zoeken op ’trappelzak haken’ zodat de riempjes er dan ook doorheen kunnen.

Wil je een babydeken haken voor in de wieg dan kun is de afmeting ongeveer 75×100 cm. Dan is het dekentje lang genoeg om in te stoppen.

Haak je een deken voor het ledikantje dan moet het dekentje 100×150 cm groot zijn. Natuurlijk is het babydekentje aan het begin veel te lang omdat je het bedje van onderaf opmaakt en de baby onderin het ledikantje ligt. Maar als de baby groter wordt ‘groeit’ het dekentje met hem of haar mee. Zo heb je jarenlang plezier van het babydekentje.

Nu je weet hoe groot een babydeken moet worden, weet je ook hoeveel steken je moet opzetten. Als je hakend opzet dan kun je gemakkelijk meten wat het beste aantal steken is voor jouw soort garen en maat haaknaald.

Wat is een mooie steek voor een babydeken?

Met welke steek of volgens welk patroon jij de babydeken gaat haken is natuurlijk helemaal een persoonlijke keuze! De een houdt van vrolijke granny’s en een ander kiest voor een deken met allemaal verschillende haaksteken.

Voor een babydeken zou ik persoonlijk kiezen voor een dichte steek. Zo kunnen die kleine grijpgrage babyvingertjes niet verstrikt raken in jouw mooie babydeken. Daarom ben ik fan van de ‘Blanket Stitch’ of ‘dekensteek’. In dit filmpje wordt deze steek goed en duidelijk uitgelegd.


De wafelsteek wordt ook vaak gebruikt voor een babydeken. Dit is ook een dichte steek en het eindresultaat lijkt op een wafeldoek.

Een deken in popcornstitch zie je ook vaak gebruikt worden in babydekentjes. Met deze steek kun je figuurtjes haken zoals een hartje of ster.

Hopelijk heb ik jou op weg kunnen helpen en weet je nu waar je op moet letten bij het haken van een babydeken. Heb jij nog tips? Deel ze hieronder!

Geef een reactie