Wat moet je weten als je gaat beginnen met haken?

Prachtige gehaakte dekens, vrolijke omslagdoeken en gehaakte knuffels. Jij wil ook gaan haken, maar waar start je en wat moet je weten als je gaat beginnen met haken?

Met haken kun je alle kanten op. Er zijn veel steken waarmee je de mooiste patronen kunt haken. Je bent nergens zonder de basis van het haken te kennen. Eigenlijk is haken best makkelijk. Er zijn heel veel verschillende haaksteken. Maar als je de basissteken kunt haken kan ook jij beginnen met die leuke knuffels, omslagdoeken en dekens te haken. Je hoeft natuurlijk niet meteen alle haaksteken te leren. Met een losse, (halve) vaste en (half) stokje kom je al een aardig eind.

Wat heb je nodig om te beginnen met haken?

Om te beginnen met haken heb je niet heel veel nodig, maar natuurlijk heb je een haaknaald en garen nodig. Haaknaalden zijn er in heel veel verschillende soorten en maten en met verschillende handvaten. Zo zijn er de ‘ouderwetse’ ijzeren haaknaalden maar ook naalden met een ergonomisch handvat. Welke haaknaald jij fijn vindt is natuurlijk een kwestie van smaak en afhankelijk van je budget.

Als je begint met haken hoef je natuurlijk niet meteen alle maten haaknaalden te kopen. Welke maat haaknaald je moet gebruiken is afhankelijk van het dikte van de draad. Voor dun garen gebruik je een dunne naald en voor dik garen een dikke haaknaald. Bij een patroon wordt vaak al aangegeven welk garen en welke maat haaknaald je moet gebruiken. Begin je nog maar net met haken dan is het slim om met dikker garen en dikkere haaknaald te haken. Dat voorkomt een hoop gepriegel.

Welke wol moet je kopen?

Als je begint met haken weet je misschien niet met welke wol je moet gaan haken. Er is namelijk keuze genoeg in kleuren, diktes en materialen. Welk garen je kiest is afhankelijk van het project, persoonlijke smaak en budget. Als je een lekkere grote deken wil haken doe je dat niet met heel dun garen.

Ieder bolletje garen is voorzien van een label. Hierop staat niet alleen het merk aangegeven, maar er staat nog heel veel meer informatie op. Zo vindt je er de voorgestelde maat haaknaald en de wasvoorschriften. Op het label staat het kleurnummer en verfbad. Als je een groot haakproject gaat beginnen met allemaal dezelfde kleur, zorg er dan voor dat de kleurnummers en verfbad gelijk zijn om kleurverschil te voorkomen.

Hoe moet je je haaknaald vasthouden?

Een haaknaald vasthouden kan op verschillende manieren. Je kunt de haaknaald vasthouden als een mes of als een pen. Als je nog maar net gaat beginnen met haken is het gewoon even voelen wat jij fijn vindt. Rechtshandigen houden de haaknaald rechts vast en de draad links. Linkshandigen houden de haaknaald links vast en de draad recht.

Probeer niet te strak te haken. Dit doe je door de draad niet te strak vast te houden en te trekken. Het haakwerk wordt anders ook veel te strak. Bij het haken van knuffels wil je wel graag dat het wat strakker gehaakt is. Dan kun je een kleinere haaknaald gebruiken en de draad iets strakker spannen.

Als je gaat beginnen met haken is het aan te raden om met een makkelijk project te starten. Begin je met een nieuw project is het goed om eerst een proeflapje te haken. Pak een bolletje wol en haaknaald en ga beginnen met haken van een proeflapje. Je kunt dan de steken eerst oefenen. De steken worden dan gelijkmatiger waardoor je haakproject er netter zal uitzien. Foutjes maken kan natuurlijk altijd! Te strak haken komt heel vaak voor. Vaak zit je te krampachtig te haken omdat een steek nieuw is. Als je al wat langer haakt of de haaksteek beter onder de knie hebt zul je zien dat je vanzelf losser gaat haken.

Het is handig om een aantal haakbenodigdheden bij de hand te hebben. Ik bewaar ze in een handige etui zodat ik alles bij hand heb. In deze etui zit sowieso een klein schaartje. Ook is een meetlint erg handig je kan dan snel nameten of je project al lang genoeg is. In mijn haaketui heb ik ook een aantal steekmarkeerders. Als je begint met haken is het handig bij het tellen van toeren en steken. Zo kun je bijvoorbeeld het begin de toer aangeven. Om de losse draadjes weg te werken zijn borduurnaalden/stopnaalden super makkelijk om te hebben. 

de perfecte haaknaald

Nu je dit allemaal weet moet je maar gewoon gaan beginnen met haken. Begin met een klein haakwerkje om te oefenen met de steken en het lezen van haakpatronen. Als je gelijk een hele deken wil gaan raak je misschien ontmoedigd. Als je al een beetje hebt geoefend met de verschillende steken is het superleuk om te beginnen met je eerste project. Hiervoor heb je natuurlijk eerst nog een leuk haakpatroon nodig.

Waar kun je makkelijke haakpatronen vinden?

Haakpatronen kom je overal tegen. Als je op zoek gaat naar inspiratie dan vind je genoeg (gratis) haakpatronen. Maar deze haakpatronen moet je wel kunnen lezen en begrijpen welke steek je dan moet haken. Zeker als je gaat beginnen met haken is het handig een haakpatroon te hebben.

Laat je niet weerhouden van haakpatronen die in het Engels, Frans of Duits zijn geschreven. Als je de basissteken kunt haken kun je met een vertaalschema ook deze mooie haakpatronen haken. Wanneer je een leuk haakpatroon ziet dan heb je vaak te maken met afkortingen. Met een handig vertaalschema kun jij ook haakpatronen met deze afkortingen en symbolen haken.

Er zijn heel veel leuke haakboeken te koop. Maandelijks laat ik jou weten welke nieuwe haakboeken er uit komen.

Nu weet jij wat je nodig hebt om te beginnen met haken

Iedereen kan leren haken.  Lekker relaxed met een haakboek op de bank waar je met een makkelijk ontwerp begint. En uiteindelijk de leukste projecten haakt waar iedereen je complimentjes over geeft.