Besparen op je gasrekening? Haak een deken!

Dat de gasprijzen tot ongekende hoogtes zijn gestegen is jou vast niet ontgaan. De bespaartips zoals het aanpakken van tocht en vernieuwen van je CV ketel hoor je vast al regelmatig voorbij komen. De thermostaat een graadje lager zetten is ook zo’n tip die je vaak hoort. Maar wil je er warmpjes bij zitten en tóch besparen op je gasrekening? Haak een deken!

Het grootste gedeelte van het gasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. Als je in de winter gas wilt besparen, is het slim om nu al te beginnen met het haken van een deken. Met deze temperaturen moet je er misschien nog niet aan denken. Maar het haken van een deken kost wel wat tijd, dus het is slim om er op tijd mee te beginnen.

Welke maat deken moet ik maken?

Elk formaat is mogelijk! Het leuke is dat je een deken in elke willekeurige afmeting kunt haken. Meet gewoon wat jij het fijnste vindt. Lig jij ’s avonds het liefste languit op de bank, is het natuurlijk wel fijn als je voeten er niet meer onder passen. Wil je weten waar je ongeveer aan moet denken, dan kun je uitgaan van deze standaard maten.

Met welke wol haak ik een deken?

Welke wol je moet gebruiken voor het haken van een deken hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en budget. Een deken kun je haken in elk soort garen en in elke naalddikte. Als je een deken wil haken van katoen is dat wel veel zwaarder dan Acryl. Als je een grote deken wil haken zou ik persoonlijk niet kiezen voor dun garen. Je deken komt anders misschien nooit af. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een garen voor haaknaald 4 of hoger. Bijvoorbeeld mijn favoriet: Stylecraft Special DK. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor Acryl van Zeeman en Wibra.

Hoeveel wol heb ik nodig?

Bedenk eerst hoe groot je het deken wil maken en welk haakpatroon je hiervoor wil gebruiken. Daarna begin je met het haken van een proeflapje in de steek en wol die je gaat gebruiken. Dit proeflapje maak je 10×10 cm. Daarna weeg je dit proeflapje secuur met bijvoorbeeld een keukenweegschaal.

Als je een bankdeken wil haken van 150×130 en je proeflapje weegt 5 gram.
Er gaan 15×13 lapjes van 10×10 cm in een deken. Je hebt dus 195 (zoveel vierkantjes gaan er in) x 5 gram = 975 gram garen nodig.

Om elke bol wol zit een wikkel. Daarop staat het aantal gram dat er in een bol zit. Stel je hebt een bol wol van 100 gram, dan heb je dus 9,75 = 10 bollen wol nodig. Haak je een deken van Royal van de Zeeman, dan ben je dus maar € 11,99 kwijt voor een hele deken!

Het is slim om een aantal bollen extra te bestellen en maak je een deken met meerdere kleuren om dan van elke kleur één of twee bollen extra te nemen. Mocht je je deken tijdens het haken toch iets groter willen maken of je rekenkunsten hebben je iets in de steek gelaten dan heb je zeker genoeg. Vaak kun je de overgebleven bollen weer terugbrengen.

Mooie haakpatronen voor het haken van een deken

Wil jij wat inspiratie voor het haken van een deken en weet je nog niet welk patroon je wil gebruiken? Onderaan deze blog heb ik een aantal links geplaatst naar mijn favoriete gehaakte dekens. Maar je kunt natuurlijk ook een deken maken van gehaakte vierkantjes (Granny Squares). Het voordeel hiervan is dat je allemaal losse vierkantjes haakt die je vervolgens tot een grote deken samen haakt.

Houd je wel van een uitdaging en haak je graag mee met een deken CAL? Regelmatig worden er CAL’s georganiseerd waarbij je wekelijks een nieuw deel van een patroon ontvangt. Ik denk dat de bekendste deken cal’s wel die van de droomdekens van Wolplein zijn.

Haak jij een deken voor deze winter?

Ga jij een deken haken voor deze winter? Ik ben benieuwd voor welk haakpatroon jij kiest én of het jou lukt om ‘m voor de winter klaar te hebben. Het vooruitzicht van een té hoge gasrekening is voor mij genoeg motivatie om nu dit blog te sluiten en snel verder te gaan haken.

Haak een deken in de diamond stitch met dit gratis patroon van happy in red
https://happyinred.nl/diamond-stitch-blanket-crochet-pattern/
https://karinaandehaak.blogspot.com/2014/11/dikke-gehaakte-retro-deken-met-patroon.html

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *