Geld verdienen met haken

Wist je dat je geld kunt verdienen met haken? Of je nu op zoek bent naar wat extra geld om je inkomen aan te vullen of om je hobby betaalbaar te houden, je kunt geld verdienen met je hobby. Ik heb voor jou een aantal geweldige manieren om geld te verdienen met haken.

Helaas is het geen manier om morgen meteen snel rijk te worden en het vergt wel wat tijd. Je moet jezelf promoten en het de tijd geven om echt succesvol te zijn. Ik wil je natuurlijk niet meteen ontmoedigen maar ik wil wel eerlijk blijven. Iedereen kan op Etsy een winkel openen of een eigen website beginnen. Maar je moet er wel écht je best doen om er iets uit te halen.

Begin simpel! Vaak denken we te moeilijk of hebben we gelijk grote ambitieuze plannen. Je ziet het al helemaal voor je. Een eigen winkel met daarin al die mooie gehaakte knuffels en gehaakte dekens. Maar als je blijft denken aan al die mogelijkheden denk je waarschijnlijk veel te moeilijk. En omdat je moeilijk denkt onderneem je geen actie door al die beren die op de weg ziet staan. Geld verdienen met haken kan heel simpel en je kunt er vandaag nog mee beginnen!

1. Verkoop je gehaakte knuffels, dekens en omslagdoeken

Als je veel haakt, is de kans groot dat je al heel veel hebt gemaakt en als cadeau hebt weggegeven. Je haakcreaties blijven zich anders maar opstapelen. Wat moet je anders met al die gehaakte knuffels en 10 dekens voor op de bank is wellicht wat overdreven. Verkopen natuurlijk!

Maak mooie foto’s van je haakwerk van en deel het op Facebook en Instagram. Deel je mooie werk met vrienden en familie en gebruik ze als uithangbord. Plaats die mooie gehaakte dekens op marktplaats of op een verkoopgroep en geef mensen de kans om je werk te kopen. Het is één van de makkelijkste manieren om geld te verdienen met haakwerk wat je al gemaakt hebt. Bekijk voordat je enthousiast alle haakpatronen gaat haken hoe het zit met copyright en het verkopen van het eindproduct.

Voordelen:

 • Je kunt maken wat jij wil. Als jij het leuk vindt om knuffels te haken, haak dat dan. Het is helemaal aan jou waar jij je tijd aan wil besteden en wat je leuk vindt om te maken
 • Jij werkt wanneer jij wilt. Zo kun je items maken wanneer jij er tijd voor hebt. Als je overdag werkt heb je misschien ’s avonds tijd om te haken
 • Jij bepaald hoeveel je betaald krijgt en of je betaald wil worden voor de tijd die je erin steekt of dat je alleen voor de materialen betaald wil worden.

Nadelen:

 • Het kan even duren voordat je resultaat ziet en voordat er daadwerkelijk iets verkocht wordt. Vooral als je net begint en mensen nog niet bekend zijn dat je je haakwerk verkoopt
 • Het is seizoensgebonden. Gehaakte mutsen verkopen in de winter eenmaal beter dan in de zomer. En gehaakte cadeautjes verkopen aan het einde van het jaar beter. Daar zul je rekening mee moeten houden bij wat je haakt.
 • Het is veel werk om je haakwerk te verkopen. Je moet eerst een voorraadje haken zodat er iets te kiezen valt. Daarna moet je ze blijven promoten.

Conclusie is dat je geen website of winkel nodig hebt om je haakwerk te verkopen. Ik verkoop nog steeds mijn haakwerk aan mensen om mij heen. Daardat mensen je kennen en weten dat je je haakwerk verkoopt en welke zorg jij steekt in elk gehaakt item zullen ze snel weer bij je terugkomen.

2. Haak op bestelling en verdien zo extra inkomen

Het aannemen van bestellingen is natuurlijk een geweldige manier om geld te verdienen met je haakwerk. In plaats dat je eerst zelf een hele voorraad haakt, haak je in opdracht. Een koper kan daardoor iets unieks bij jou bestellen wat helemaal naar zijn of haar wens is gemaakt. Het geeft jou ook de kans om iets meer geld te vragen voor je haakwerk omdat je het speciaal voor de koper maakt. Je hoeft mensen alleen maar te laten weten dat je op verzoekt haakt en jou hiervoor kunnen vragen.

Omdat je op verzoek haakt kun je de koper opties geven. Ze kunnen nu zelf de kleur en afwerking kiezen. En jij kunt je expertise tonen door te laten weten wat de opties zijn. Ben je goed in haken dan kun je werkelijk alles maken. Tip! Maak fotos’s van je haakwerk zodat je anderen kunt laten zien wat je inmiddels allemaal gehaakt hebt.

Voordelen:

 • Je kunt meer in rekening brengen. Een bestelling op maat is veel waardevoller dan iets dat kant en klaar is. De klant mag alles kiezen en daar betalen ze dan ook voor. Ze krijgen immers precies wat ze willen.
 • Je kunt veel verschillende dingen maken en nieuwe technieken uitproberen. Maar als je nieuwe patronen uitprobeert moet je wel bereid zijn om er tijd in te steken om te leren.

Nadelen:

 • Je kunt niet zelf kiezen wat je gaat maken. Kiest een koper een omslagdoek in een lastige steek of een deken in een kleur waar je niet graag mee haakt kan je dit tegen gaan staan.
 • Soms zijn klanten onbeleefd. Omdat ze betalen voor maatwerk kan ze het gevoel geven dat ze het recht hebben op een bepaalde manier te gedragen. Vaak merk je dit al wel in het eerste gesprek.
 • Er is meestal een deadline en dan moet het wel op tijd af zijn. Als je even geen zin hebt in haken of je hebt andere dingen te doen kan dit stress geven.

3. Open je eigen online webwinkel met je haakwerk

Verkopen aan familie en vrienden is een geweldige manier om te beginnen. Maar je kunt natuurlijk niet aan dit beperkte groepje mensen blijven verkopen. Door een online winkel te openen kun je een groter publiek bereiken en meer klanten krijgen. Maar het is wel écht een stap verder! Je zult veel werk achter de schermen hebben zoals inschrijven bij de KVK, het bijhouden van je administratie en het doen van belastingaangifte.

Voordat je direct je eigen online webwinkel opent kun je ook starten met het verkopen op Etsy.

Voordelen:

 • Er is een veel groter publiek. Met een online winkel kun je veel meer mensen bereiken. Daardoor kun je dus ook meer geld verdienen met haakwerk.
 • Je kunt verschillende dingen verkopen. Je kunt natuurlijk je gehaakte items verkopen, maar je kunt dit ook uitbreiden. Zo kun je bijvoorbeeld aangepaste bestellingen aannemen of je eigen haakpatronen verkopen.
 • Er is al heel veel webwinkel software online beschikbaar. Je hoeft dus geen eigen website te gaan bouwen, tenzij je dit natuurlijk heel erg leuk vind.

Nadelen:

 • Er is meer concurrentie. Er zijn natuurlijk al heel veel webwinkels met haakwerk online. Je moet dus je best doen om op te vallen en te onderscheiden van anderen.
 • Er is extra werk en kosten. Zo moet je vaak betalen voor webwinkel software. Ook zul je je administratie moeten bijhouden en je moeten inschrijven bij de KVK.

4. Deel je haakkennis en geef haaklessen

Als jij goed kunt haken, dan kun je het anderen ook leren! Het is een geweldige manier om jouw passie met anderen te delen en om geld te verdienen met haken. Wellicht kun je bij een plaatselijke garenwinkel naar binnenlopen en vragen of ze nog iemand zoeken om haaklessen te verzorgen.

Natuurlijk kun je ook je eigen lessen organiseren! Zorg voor de benodigdheden of laat ze deze zelf meebrengen. Nu nog een plek regelen waar je iedereen kan ontmoeten. Dit kan je huis zijn, een café of de bibliotheek. Misschien komen er in eerste instantie maar een paar mensen opdagen. Uiteindelijk zal het groepje groter gaan worden.

Voordelen:

 • Plan wanneer jij het wil. Je kunt zo vaak les geven als je wilt en daarna een schema opstellen wat voor jou werkt. Je kunt dit zelfs onder schooltijd of in de avonduren doen.
 • Ontmoet nieuwe mensen die ook van haken (gaan) houden. Het is een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken.

Nadelen:

 • Weet waar jou kracht ligt. Heb je geen geduld om anderen iets te leren? Dan is dit wellicht niet de manier voor jou.

5. Verkoop je haakwerk op een hobbybeurs of markt

Geld verdienen met haken? Verkoop je haakwerk op een markt

Een van de meest voorkomende manieren om geld te verdienen met haken is om deel te nemen aan een beurs of op een markt te gaan staan. Op deze manier kun je je haakwerk in het echt laten zien. Je moet een vergoeding betalen om op een markt te gaan staan, maar het is het proberen waard. Je kunt op een lokale braderie gaan staan of deelnemen aan een echte creatieve markt. Leg een voorraad van dingen aan die passen bij het seizoen en schrijf je in!

Voordelen:

 • Je kunt veel verkopen in een dag. Als je product en prijs goed is en past bij het seizoen kun je veel verkopen.
 • Het is een sociale manier van verkopen. Het is geweldig om nieuwe mensen te ontmoeten.
 • Je mag zelf ook winkelen! Zorg dat je gezellig samen op een markt gaat staan en maak een rondje. Wat verkopen anderen en hoe laten ze hun producten zien? Daar kun je misschien nog iets van leren.

Nadelen:

 • Je moet een vergoeding betalen om op een markt te gaan staan. Bij de ene markt is dat meer dan de andere. En wanneer je niet op een lokale markt gaat verkopen dan moet je ook reiskosten maken
 • Je moet een voorraad haken. Om genoeg producten te hebben waar mensen uit kunnen kiezen moet je van tevoren veel items haken. Ook moet je kraam er mooi uitzien. Je moet dus beslissen wat je gaat maken en wat je verkoopprijs gaat worden.
 • Je moet je materialen van tevoren kopen. Als je het haakwerk niet verkoopt heb je misschien een hoop geld uitgegeven aan materialen die je niet terugkrijgt. Het is een beetje een gok.

6. Geld verdienen met het schrijven van haakpatronen

Een van de beste manieren om geld te verdienen met haken is door je eigen patronen te schrijven en te verkopen. Als je ooit zelf iets gemaakt hebt zonder patroon, dan kun je ook haakpatronen ontwerpen. De volgende stap is het uitschrijven van duidelijke instructies zodat anderen deze ook kunnen volgen.

Je hoeft een patroon maar één keer uit te schrijven en daarna kun je het keer op keer verkopen, waardoor je een bron van passief inkomen krijgt. Als je je patronen via bijvoorbeeld Etsy verkoopt worden deze na aankoop direct te downloaden en heb je er geen werk meer mee.

Voordelen:

 • Je genereert een passief inkomen met het verkopen van haakpatronen. Eenmaal een patroon gehakt kun je er voor altijd geld mee verdienen. Er is geen extra werk meer voor nodig en je kunt ze verkopen wanneer je wilt.
 • Het is supereenvoudig; ervan uitgaande dat je een patroon kunt schrijven en ontwerpen. Als je niet weet hoe je een patroon moet schrijven kun je dit gemakkelijk leren.

Nadelen:

 • Je moet een uniek haakpatroon ontwerpen. Even 2 toeren in een haakpatroon van iemand anders aanpassen is geen haakpatroon ontwerpen.

7. Ga geld verdienen met haken van patronen en wordt testhaakster

Als je niet zo goed bent in het zelf bedenken van eigen ontwerpen of als het runnen van een eigen webwinkel je teveel gedoe lijkt dan kun je altijd nog haakpatronen testen. Ontwerpers zijn altijd op zoek naar mensen die patronen voor hun willen testen. Soms betalen ze er ook voor om te zorgen dat hun patronen foutloos en makkelijk te volgen zijn.

De makkelijkste manier om haakpatronen te testen is door te zoeken op facebook of instagram. Hier kun je zien wie er op zoek is naar patroontesters. De meeste ontwerpers zullen het haakpatroon gratis aanbieden als betaling maar er zijn ook ontwerpers die een aantal testers betaald.

Voordelen:

 • Het is heel eenvoudig. Jij kunt haken en je mag een nieuw patroon uitproberen. Volg het patroon, zoek naar fouten en geef feedback
 • Je krijgt het gratis haakpatronen in ruil voor het testen.
 • Je kunt nieuwe dingen uitproberen. Of het nu gaat om een nieuwe manier van afwerken of een andere steek, het is een geweldige haakervaring.

Nadelen:

 • Je wordt niet altijd betaald. Je krijgt misschien het gratis patroon en publiciteit via sociaal media maar je wordt niet altijd in geld betaald. Natuurlijk weet je dat van tevoren.
 • Je kunt niet kiezen wat je maakt. Soms zijn het ook gewoon écht geen haakpatronen die bij je passen.

Welke manier past bij jou?

Hoe zou jij extra geld willen verdienen met haken?