goedkoop haken

Goedkoop haken? 15 handige budgettips

Alle hobby’s kosten geld en natuurlijk kun je deze zo duur maken als je zelf wilt. Nu alle prijzen de pan uitrijzen moeten we op de kleintjes blijven letten. Misschien heb jij geen garenbudget meer door oplopende energieprijzen en boodschappen die niet te betalen zijn en ben je op zoek naar een manier om goedkoop te haken. Daarom heb ik 15 handige budgettips voor jou!

Garen kun je natuurlijk goedkoop kopen bij de Zeeman en Wibra. Dat garen haakt overigens prima maar is vooral veel Acrylgaren. Wil je met ander garen dan betaal je al snel meer voor een bolletje wol. Zeker wanneer je veel haakt of een groot project bedacht hebt kan dit aardig oplopen.

Daarom heb ik een aantal handige budgettips voor jou op een rij gezet, waar je zeker wat aan zult hebben!

Tip 1: Zorg dat je je garen overzichtelijk opruimt

Het is vast herkenbaar dat wanneer je gaat opruimen, je opeens van alles terugvind. Zo werkt het ook met haakgaren. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar ik had hier een tasje met een paar bollen en daar lag ook nog iets. Daardoor wist ik niet meer wat ik nu allemaal in huis had. Als je zorgt dat je je garen netjes opruimt dan weet je wat je hebt en waar je het kunt vinden. De kans is groot dat als je een project wil beginnen je vast nog garen in je voorraad hebt . Je kunt dan gewoon shoppen in je eigen garenvoorraad, dat is pas goedkoop haken! Door je garenvoorraad overzichtelijk te houden kun je gemakkelijk zien wat je hebt voordat je de intense impuls krijgt om een nieuwe voorraad te kopen.

Tip 2: Gebruik je garenvoorraad

Ben jij na het opruimen van je garenvoorraad opeens van allerlei vergeten bollen tegengekomen? Zoek dan een haakproject uit dat bij dit garen past. Op de websites van Hobbii en Drops zijn heel veel gratis haakpatronen te vinden. Als je de stekenverhouding goed in de gaten houd kun je dat leuke vestje, deken of knuffel maken vanuit je eigen garenvoorraad.

Tip 3: Koop ALLEEN garen als je écht een geschikt patroon hebt

Een middagje scrollen op Facebook of Instagram levert mij zoveel nieuwe ideeën op dat ik daar beter mee kan stoppen. Voor je het weet heb ik alweer 10 nieuwe patronen gevonden waar ik meteen al wil beginnen. Als je alleen wol koopt voor het project waar je meteen mee begint voorkom je dat er weer een nieuwe voorraad garen op de plank ligt om ‘binnenkort’ aan te beginnen. Én je houdt natuurlijk geld over in je portemonnee!

Tip 4: Garen over van je haakproject? Breng je bollen retour!

Ga je een leuke deken haken en weet je niet precies hoeveel garen je nodig hebt? Dan koop je uiteraard iets meer. Niets is zo vervelend om te kort te komen aan het einde van je haakproject. Vraag bij de aankoop van je garen over je het overgebleven garen weer retour mag doen. Koop je garen bij Zeeman, dan mag het zelfs tot een jaar na aankoop retour!

En heb je je bollen retour gebracht dan heb je gelijk weer nieuw garenbudget. Zo kun je die leuke omslagdoek misschien wel ‘gratis’ maken. Dat is pas goedkoop haken!

Tip 5: Kies je haakproject zorgvuldig uit

Mooi hoor van die prachtige gehaakte sjaals maar eerlijk, ik draag ze niet. Daarom is het handig om van te voren te bedenken wat je met je haakwerk gaat doen. Want ondanks dat het mooi is en ik ook heel veel haakplezier zal hebben aan zo’n project gaan er heel wat bolletjes garen in. Zonde om die sjaal vervolgens achter in de kast te laten liggen.

Heb je toch iets gehaakt dat je niet zo vaak draagt? Uithalen en weer wat nieuws van haken!

Tip 6: Koop geen overbodige gadgets

Er zijn heel wat handige gadgets te koop maar soms ook echt overbodig. Dat geldt natuurlijk voor alles wat te koop is. Iedereen heeft zich op een braderie wel eens laten verleiden door zo’n handig snijdingetje wat na 2x gebruiken achter in de kast beland is en er nooit meer vandaan komt. Maar waarom zou je een garen snijder aan een ketting kopen als je ook al een schaar in huis hebt? Of een toerenteller als je ook op een papiertje het aantal toeren kunt bijhouden.

Tip 7: Wees creatief

Dat je creatief bent weet ik zeker! Ga ook creatief om met je haakbenodigdheden. Steekmarkeerders zijn erg handig, maar je kunt ook een paperclip of draadje gebruiken. Ze kosten vaak niet heel veel, maar voor hetzelfde geld kun je vaak weer een bolletje wol kopen.

Zo hoef je niet persé duur garen te kopen voor kwaliteit. Er zijn al heel wat dekens gehaakt met garen van bijvoorbeeld de Zeeman, Wibra en Action.

Tip 8: Houd je uitgaven bij

Een huishoudboekje bijhouden klinkt aardig ouderwets. Toch is het sowieso een goed idee. Als je weet wat er in komt en er uitgaat weet je ook wat je over hebt om uit te geven aan leuke dingen. Zo houd je overzichtelijk waar je wellicht wat op kunt besparen.

Misschien heb je wel een abonnement op een tv streaming dienst die je niet meer gebruikt. Als je die opzegt heb je weer geld over om garen van te kopen!

Tip 9: Wordt lid van weggeef, verkoop of ruilgroepen

Overweeg om lid te worden van een (lokale) haakgroep of zet zelf een groep op. Misschien kun je wel ruilavonden organiseren waarbij iedereen ‘vergeten’ garen kunt ruilen. De kans is groot dat iemand garen heeft dat perfect is voor jouw project. Misschien heb je zelf nog wel een voorraad garen liggen waarvan je niet weet wat je moet maken. Dat kun je ruilen of verkopen en daar weer nieuw garen van kopen.

Vraag of er mensen zijn die nog garen over hebben. Wellicht hebben ze op zolder nog wat liggen waar niets mee gedaan wordt.

Tip 10: Gebruik je restjes

Je bolletje wol gaat nooit helemaal precies op. Bewaar alle restjes en gebruik ze voor een leuk nieuw haakproject. Zo kun je misschien van alle restjes weer een mooie grannydeken haken. Je kunt ook alle restjes aan elkaar knopen en gebruiken als een ’toverbol’ om knuffels mee te haken.

Op deze manier hoef je geen nieuw garen te kopen. Als dat niet goedkoop haken is!

Tip 11: Ga niet meer naar een wolwinkel of beurs

En dan bedoel ik ook echt NIET! Ga gewoon niet naar binnen, ook niet om even te kijken wat er nieuw is. Voordat je het weet loop je weer naar buiten met nieuw garen omdat het zo’n leuk kleurtje is dat je écht nog niet in je voorraad had.

Hoewel een handwerkbeurs natuurlijk superleuk is om naar toe te gaan geef je misschien ongemerkt toch meer uit dan je bedoeling was of koop je garen waarvoor je nog geen project bedacht hebt.

Tip 12: Vergelijk meters en prijzen

Er zijn op heel veel websites garen te koop en soms lopen de prijzen aardig uiteen. Wil je graag wat garen kopen laat je dan niet alleen leiden door de prijs. Kijk ook goed hoeveel meter er op een bolletje zitten! Zo kan een bolletje katoen voor € 1,09 best goedkoop lijken maar in verhouding net zo duur zijn als een bolletje voor € 1,55.

Tip 13: Let op de verzendkosten

Koop je je garen graag online let dan op de verzendkosten. Soms is het handiger om tóch een paar bolletjes extra te kopen om onder de verzendkosten uit te komen. Tja, en wat heb je dan liever? Meer garen of betalen voor de verzendkosten?

Tip 14: Kijk eens bij een kringloopwinkel, rommelmarkt of op marktplaats

Een paar jaar geleden kocht ik op een rommelmarkt 10 bolletjes katoen voor maar € 2,-! De man die het verkocht wist vast niet wat een bolletje wol in de winkel kost. In kringloopwinkels vind je ook regelmatig verschillende soorten garen.

Ook op marktplaats wordt nog wel eens wol aangeboden. Zoek een advertentie in de buurt zodat het jou geen verzendkosten kost. Als er nu geen advertenties online staan kun je ook zelf een advertentie plaatsen dat je op zoek bent naar garen of een melding aanzetten.

Wil je dit garen liever eerst wassen? Haak er dan eerst een lap van. Dat voorkomt dat je garen helemaal in de knoop komt.

Tip 15: Verkoop je haakwerk

Naast dat je kunt besparen op het kopen van garen en haakbenodigdheden kun je er natuurlijk ook voor kiezen om extra geld te verdienen door je haakwerk te verkopen. Jij hebt dan een leuke hobby en je verdient er geld mee!

Heb jij nog goede tips om goedkoop te kunnen haken?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *