Heb jij een bol wol en haaknaald gekocht en ga je beginnen met haken? Ik heb een overzicht gemaakt met de beste haaktips voor beginners.

Schattige knuffels, vrolijke omslagdoeken en lekkere warme dekens voor op de bank. Er zijn zoveel leuke dingen te bedenken om te gaan haken. Toen ik zo’n 10 jaar geleden begon met haken wilde ik dat ook kunnen! Jij toch ook?
De beste haaktip om mee te beginnen is neem de tijd! Als je nog maar net begint met haken dan is het belangrijk dat je tijd hebt om te oefenen. Alles wat je nog niet kunt en moet leren kost nu eenmaal tijd. Lees meer over leuke haakprojecten voor beginners of kijk op de website van Wolplein. Daar vind je een super uitgebreide online haakcursus. Hier wordt elke bassisteek uitvoerig uitgelegd aan de hand van duidelijke instructievideo’s. De opzetlus, een ketting lossen, de vaste en halve vasten komen allemaal aan bod. Begin met een wat dikkere draad en haaknaald en probeer!
Je wilt niet dat je garen vies wordt en dat je haakwerk smoezelig wordt. Zorg daarom voor schone handen. Zeker wanneer je nog maar begint kun je nog wel last hebben van zweethandjes. Zelf vind ik het fijn om met schone handen te haken, omdat je haaknaald en garen anders zo gaan plakken en je haaknaald piepen.
Als je net begint met haken wil je natuurlijk gewoon doorgaan. Zeker als je de slag te pakken hebt en je net lekker door haakt. Maar ongemerkt houd je je haaknaald en garen gespannen vast. Neem regelmatig pauze om even te rekken en te strekken. Leg je haakwerkje even aan de kant, ga staan en geef je rug en benen even een pauze. Vergeet ook niet om je vingers even te strekken.
Het is handig om een speciale tas of mand voor je haakspullen te hebben. Zo heb je al je haakbenodigdheden altijd bij de hand. Ik heb een etui met schaar, steekmarkeerders, meetlint, naald en extra haaknaalden. Dit scheelt tijd en hoef je de rommellade niet meer op zijn kop te gooien.
Wil jij graag beginnen met kleding haken? Zorg dat je een proeflapje haakt. Ik weet het, dat is nou nooit het leukste om te doen. Maar geloof mij, er is niets erger dan een trui of vest te haken om er halverwege achter te komen dat het niet past. Zorg ervoor dat je de steken goed telt en meet en pas zo nodig de haaknaald aan.
Lees het hele patroon door voordat je begint . Zijn er steken die nog niet bekend zijn, neem dan de tijd om iemand te vragen of zoek een video op YouTube. Youtube staat vol met handige haakfilmpjes waarbij je goed kunt zien hoe een steek gehaakt moet worden. Maak een proeflapje om een nieuwe techniek te oefenen, om frustraties op je grotere project te voorkomen.
In het begin is het lastig maar probeer de draadspanning consistent te houden. Als je eenmaal een comfortabele manier hebt gevonden om je garen vast te houden, zorg er dan voor dat dit gedurende het hele project ongeveer gelijk blijft. Hierdoor wordt het uiteindelijke haakproject nóg mooier.
Krijg je pijnlijke handen of polsen tijdens het haken? Probeer eens een haaknaald van een ander merk. Ook al lijken veel haaknaalden op elkaar, een klein verschil kan genoeg zijn. Er zijn ook geweldige tutorials online om zelf handgrepen voor je haaknaald te maken van fimoklei.
Als je klaar bent met een project, bewaar dan een klein bolletje van het garen dat je hebt gebruikt. Bewaar dit kleine bolletje met een stukje papier waar je opschrijft waar je het bolletje voor hebt gebruikt en welke maat haaknaald. Mocht dat leuke vestje of sjaal stuk gaan, kun je dit garen gebruiken voor reparatie.
Ben je een deken aan het haken maar vind je het lastig om de laatste steek van de toer te vinden? Plaats dan een steekmarkeerder in de laatste steek van de vorige toer. Zo weet je precies wat de laatste steek is en waar je de volgende toer mee moet beginnen.
En tot slot, geef niet op! Zelfs de doorgewinterde haakverslaafden maken fouten en moeten het werk uit elkaar halen. Blijf gewoon proberen! En zie je het écht niet meer zitten en gooi je je haakwerk boos in een tas? Vergeet dan net om het patroon met vermelding van je haaknaald erbij te gooien. Als je alle moed weer hebt verzameld weet je weer wat je aan het doen was met welke haaknaald.