Je bekijkt nu Haakwerk verkopen; Hoe zit het nu met copyright?

Haakwerk verkopen; Hoe zit het nu met copyright?

  • Berichtcategorie:blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Je bent al een tijdje aan het haken en je voorraad haakwerk groeit. Je wilt je haakwerk verkopen. Maar hoe zit het nu precies met copyright? Mag je zomaar al je haakwerk verkopen?

Auteursrecht is de Nederlandse term voor Copyright. Het auteursrecht ontstaat vanzelf, doordat het werk wordt gemaakt en duurt tot 70 jaar na de dood van de maker. Auteursrecht is bedoeld om de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst te beschermen. Daarom mag je een haakpatroon niet zomaar kopiëren, veranderen, vertalen en delen. Ook niet als het gaat om een gratis patroon!.

Haakpatronen zijn door iemand gemaakt en geschreven en daardoor rust daar ook copyright op. Maar het verschilt per ontwerper hoe ‘streng’ het copyright is. Als je een haakpatroon koopt staat er vaak bij dat je het gehaakte product mag verkopen mits het geen massaproductie is. Maar soms staat er ook bij dat je het eindproduct niet mag verkopen. Nu is het natuurlijk een verschil of je het patroon haakt voor familie en vrienden of het wil gaan verkopen in een webshop. Het ligt er ook aan of de ontwerper het haakwerk zelf ook te koop aanbiedt. Vaak wordt het dan niet toegelaten.

Staat het niet in het patroon, dan is het netjes om de ontwerper te mailen en te vragen hoe het zit met copyright. Het mooiste is natuurlijk als je zelf een haakpatroon ontworpen hebt. Dan kun je de producten naar hartenlust verkopen.

Geef een reactie