haken maakt je blij

Haken maakt je blij!

Afgelopen week horen we de vreselijkste berichten in het nieuws. Was je al somber door de coronacrisis van afgelopen 2 jaar, dan hakken de berichten uit de Oekraine er misschien wel dubbel zo hard in. Haken kan jou wellicht helpen bij de sombere gedachten! Haken maakt je blij! Hoe?

Je hoeft de televisie maar aan te zetten en je ziet de meest vreselijk beelden. In bijna ieder programma gaat het erover. Ook op social media als Facebook en Instagram kun je er niet omheen. Maar al deze berichten en beelden kunnen wel wat met je doen, zelfs als je er niet vandaan komt of familie of vrienden daar hebt zitten. Het is dus best normaal als je nu sombere, angstige of een onrustig gevoel ervaart. Hoewel er geen pasklare oplossing is om deze gevoelens te onderdrukken kan haken je wel helpen om deze gevoelens te verlichten!

Misschien is het goed om die TV even uit te laten en grenzen te stellen aan het nieuws dat tot je komt. Eet gezond en loop een rondje extra of werk in de tuin nu het mooi weer is. Handwerken en dus haken kan je ook helpen!

1. Haken zorgt voor afleiding!

Van haken wordt je zen! Stress verdwijnt als sneeuw voor de zon en is een goede afleiding! Het zorgt dat je helemaal ontspant. Oke, misschien moet je niet de moeilijkste patronen uitkiezen waardoor je gestrest raakt! Maar doordat je bezig bent met tellen van het aantal steken ontspan je en kun je negatieve gedachtes makkelijker loslaten. Haken maakt je blij, je kunt haken bijna vergelijken met mediteren!

2. Focus!

Van haken wordt je blij dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Zo geven duizenden breiers aan gelukkiger en ontspannen te zijn na een uurtje tikkende breinaalden. Het werkt zelfs beter dan mediteren. Dat zal vast ook gelden voor haken! Dit komt omdat je brein dopamine aanmaakt. Een stofje zorgt ervoor dat je gelukkig en meer gemotiveerd bent en geconcentreerd van wordt. Dus even niet piekeren, maar haken!

3. Maak iemand blij!

Pak je haaknaald en garen en haak iets voor iemand anders. Een leuke muts, een vrolijke sjaal of een lekkere warme deken. Iets liefs voor iemand anders doen geeft weer een boost aan je gelukshormonen. Ken je nou niemand die zit te wachten op jouw haakwerk? In jouw gemeente is er vast een inzamelingsactie die heel blij worden van zoveel liefde. Zo zijn er heel veel goede doelen waar je voor kunt haken, niet alleen voor de Oekraine. Zo maakt ‘Het magische draadje‘ heel veel kinderen blij!

4. Geen paniek!

Betsan Corkhill, een onderzoeker van de North Western University heeft onderzoek gedaan naar de therapeutische waarde van handwerken. Ze ontdekte dat haar proefpersonen opknapten van handwerken. Zij raadt mensen dan ook aan om altijd een brei- of haakwerkje mee te nemen als je last hebt van paniekaanvallen. Krijg je last van zo’n aanvul, dan kun je je aandacht verleggen naar je haakwerk.

5. Je bent niet alleen!

Er zijn zoveel dames en ook heren die haken. Nu alles weer open is kun je wellicht een keertje een workshop doen of je aansluiten bij een handwerkgroepje. Samen praten over je gezamenlijke passie en uitwisselen van ideeën is natuurlijk supergezellig! En samen haken met anderen maakt je blij!

!! Als je merkt dat je de komende tijd intense emoties ervaart die je in de weg zitten, schakel dan de hulp van een expert in. !!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *