Helemaal hip; kabels haken

Je kent vast wel die mooie gebreide truien en vesten met ingewikkelde kabelpatronen. Als je weet hoe dit moet valt het breien van kabels best wel mee. Maar wist je dat je ook kabels kunt haken? En als je weet hoe het moet is het helemaal niet moeilijk!

Kabels hebben een mooie structuur. Maar als je nog nooit kabels hebt gehaakt kun je misschien ontmoedigd raken. Het lijkt namelijk heel moeilijk. Maar als je weet dat je kabels haakt met gewone stokjes en dubbele stokjes dan valt dat moeilijk misschien wel heel erg mee.

Kabels haken is eigenlijk heel eenvoudig. Als je maar weet waar je je haaknaald moet plaatsen om de steek te maken. Je haakt een ‘reliëfstokje’ door een stokje te haken voor of achter een andere steek in de vorige toer. Je steekt de haaknaald dus niet in de bovenkant van de steek, maar om de steek van de vorige toer. Dit gaat het makkelijkst bij een stokje en dubbele stokjes. In plaats van in het V-tje bovenop het stokje steek je de haaknaald van recht naar links voor (of achter) de steek en daarna haak je het (dubbele) stokje zoals altijd. Het is even wennen en het vergt wat oefening. Maar het eindresultaat is zeker de moeite waard!

Tips om over angst heen te helpen!

  1. Maak zoals altijd eerst weer een proeflapje. Zo kun je leren en voelen hoe je goed moet insteken in de vorige toer. En als je het verknoeit kun je zoveel uithalen als nodig is om de kabelsteek goed te maken. Begin gewoon met een klein lapje.
  2. Gebruik een grotere maat haaknaald. Bij het haken van kabels moet je niet té strak of té los haken, anders zie je het effect niet. Om gaten te voorkomen kun je bij het wat losser haken het garen iets strakker om de naald trekken voordat je de volgende steek haakt.
  3. Kies het juiste garen als je kabels gaat haken. Het is aan te raden om een lichte, effen kleur te kiezen. Kies daarbij voor een glad garen. Pluizig garen kan splijten en is het moeilijk te zien waar je steken zijn en hoe je moet insteken. Gebruik geen donkere kleuren zodat je de steken goed kunt zien. Als je wat meer ervaring hebt in het haken van kabels kun je wel weer kiezen voor donkere, bonte kleuren.
  4. Zorg ervoor dat je je steken goed blijft tellen. Bij het haken van kabels moet je steken overslaan en daarna achteruit werkt in de overgeslagen steken. Daardoor mis je makkelijk steken. Tel daarom je steken aan het einde van elke toer om ervoor te zorgen dat je het juiste aantal steken behoudt.

Oefening baart kunst zeggen ze altijd. Dat is zeker zo bij het haken van kabels. Dus neem je tijd en haak steek voor steek, toer voor toer. Heb jij de smaak te pakken? Dan zijn deze mooie (e-)boeken misschien wel wat voor jou!

Durf jij het aan om kabels te gaan haken? Hopelijk hebben deze haaktips jou geholpen!


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *