Welk garen moet je kiezen voor je haakproject

Het beste garen kiezen voor je haakproject

Je kent het misschien wel. Je hebt op internet een heel mooi haakpatroon gevonden. Maar het garen dat hiervoor gebruikt is kun je hier niet kopen. Of het is garen waar je niet graag mee haakt of het valt buiten je budget. Toch wil je dit haakproject graag starten en gaat op zoek naar ander vergelijkbaar garen. Maar hoe moet je nu het beste garen kiezen voor je haakproject?

Als je graag kleding haakt herken je het misschien wel. Dat prachtige vestje van dat Engelse haakpatroon moét je maken. Maar als het is gehaakt met een garen dat je hier niet kunt kopen, moet je op zoek moeten naar een ander garen. Maar hoe pak je dit aan en hoe kies je het beste garen?

Allereerst moet je natuurlijk weten welk garen de ontwerper van het haakpatroon heeft gebruikt. Daarna kun je meer over het garen te weten komen. Sites zoals Ravelry.com zijn hiervoor een geweldige bron; typ gewoon het garen dat je zoekt in en je krijgt meer informatie zoals gewicht en looplengte.

Eerst moet je weten wat het gewicht van het garen is. Het is namelijk handig om een alternatief garen te zoeken in dezelfde gewichtsklasse en aanbevolen haaknaald. Is het haakpatroon in een dik garen, dan is het aan te raden om je haakproject ook in dik garen te haken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van ander garen?

Als je garen gevonden hebt met dezelfde dikte moet je er ook voor zorgen dat je genoeg garen hebt om het project te maken. Als niet in het patroon vermeld staat hoeveel meter garen je nodig hebt, moet je dit beslissen op basis van het gewicht. Dat is lastig want verschillende garen zijn samengesteld uit verschillende vezels. Hierdoor kan het gewicht variëren. Koop daarom altijd voldoende garen. Je wilt niet halverwege je haakproject ontdekken dat je te weinig garen hebt. Het is bijna onmogelijk om hetzelfde kleurbad er op een later moment nog bij te krijgen.

Hoewel het altijd leuk is om te variëren in kleur, moet je er rekening mee houden dat niet alle kleuren voor alle haakprojecten goed uitkomen. Als het originele patroon in één kleur gehaakt is en je vervangt dit door zelfstrepend garen dat zal het eindresultaat heel anders zijn. Dat hoeft niet slecht te zijn. Maar het is zeker iets om rekening mee te houden.

Ook moet je bij het kiezen van een ander garen voor je haakproject kijken naar het soort vezel. Is die ene mooie kantsjaal gehaakt in superzachte kasjmier, dan zal deze heel anders vallen dan als jij diezelfde sjaal gaat haken van dun katoen.

Een proeflapje haken

Zodra je garen hebt gekozen maak dan eerst een proeflapje. Ik kan mij voorstellen als je hier een hekel aan hebt. Een proeflapje haken vindt volgens mijn niemand leuk. Maar als je ander garen kiest voor je haakproject móet je dit gewoon wel doen. Zo weet je hoe het nieuwe garen het patroon verwerkt. Trekt het? Heb je dezelfde afmeting als voorgesteld in het patroon? Valt en voelt het soepel of is het een plank? Moet je voor dit nieuwe garen een andere maat haaknaald gebruiken? Misschien kom je wel tot de conclusie dat het nieuwe gekozen garen toch niet het beste garen is voor dit haakproject. Dan kun je nu nog je ongebruikte bolletjes wol terugbrengen.

Neem ook even de tijd om je patroon op Ravelry op te zoeken. Leden van deze site kunnen bij de patronen opmerkingen en foto’s hebben geplaatst van het garen dat zij hebben gebruikt. Zo kun je ook zien hoe dit andere garen eruit ziet en misschien vind je hier wel de juiste garentip.

Als het op garen aankomt is de inspiratie eindeloos. Er zijn zoveel verschillende garens te koop dat het beste garen voor jouw nieuwe haakproject vast te vinden is!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *