Je bekijkt nu Hoe bereken je de verkoopprijs voor je haakwerk?

Hoe bereken je de verkoopprijs voor je haakwerk?

 • Berichtcategorie:blog
 • Bericht reacties:0 Reacties
 • Leestijd:8 minuten gelezen

Je haakt al een tijdje en hebt al heel wat leuke haaksels af. Om die berg gehaakte dekens niet te laten groeien tot ongekende hoogtes kun je je gehaakte projecten gaan verkopen. En natuurlijk wil je dan ook wat geld verdienen met haken. Maar hoeveel vraag je nu precies voor je gehaakte sjaal of deken? En wat is nu een goede verkoopprijs? Hoe bereken je de verkoopprijs voor je haakwerk?

Het lastige van geld verdienen met haken is dat er heel veel mensen ook zelf haken. Maar daardoor weten ze ook dat het best veel tijd kost voordat een gehaakte knuffel klaar is. Wat denk je van een gehaakte deken, daar ben je pas écht heel lang mee bezig! En daardoor is het ook lastig om een goede verkoopprijs voor je haakwerk te berekenen.

Als je een goed bedrag per uur wil gaan verdienen, moet je niet gaan haken. Met een uurtarief van € 10 per uur wil niet eens uitrekenen hoeveel een deken gaat kosten. Je uren rekenen, dat lukt bijna niet. Toch kun je een goede verkoopprijs voor je haakwerk bepalen.

De meeste mensen willen niet per se echt heel veel verdienen met haken, het is een hobby. Maar dat betekend niet dat je haakwerk dan maar gratis moet gaan weggeven. Tenzij het een cadeau is natuurlijk. Want als je de verkoopprijs niet hoog genoeg zet kan het zijn dat je in plaats dat je geld verdient met haken, het jou alleen maar geld kost! Iedereen wil wel een deken kopen voor € 15,-, maar het garen alleen al is duurder en dan hebben we het nog niet gehad voor je kostbare tijd.

Daarom moet je een goede prijs vragen!

Ook al heb je het patroon gratis op internet gevonden en had je het garen nog over van een ander haakproject. Vergeet niet dat er best wat bij komt kijken om een haakproject af te leveren:

 • Tijd
 • Geduld
 • Energie
 • Ervaring
 • Materialen
 • Creativiteit
 • Gereedschap

Ik weet het, ik val in herhaling en weet dat niet iedereen zo denkt. Maar ook al is het voor jou een hobby en vind je het leuk om te doen. Ook al denk je dat iedereen dit zou kunnen en dat het daarom niets waard zou zijn. Je moet niet te klein denken als je geld wil verdienen met haken en je verkoopprijs gaat bepalen. Je moet ook niet jezelf en wat je maakt onderschatten. Als jij dit al doet, hoe moet je het dan goed kunnen verkopen. Zo wordt de waarde van je gehaakte sjaal ook minder goed ingeschat.

Natuurlijk zijn er dames die zeggen ‘haakwerk is niet te betalen’ of ‘het is maar een hobby’ en daarom vraag ik er niets voor en haak ik gratis. Mocht iemand ooit tegen je zeggen dat je er te veel voor vraagt, dan kan je altijd (op een aardige manier) zeggen dat diegene dan zelf maar eens moet proberen om het te haken. Laat je niet verleiden om je prijs te vergelijken met wat een fleece deken in de Ac-tion kost. Dat is namelijk geen handwerk!

Zo kun je de verkoopprijs bepalen

 1. Bereken wat de kosten van de materialen waren
 2. Bereken hoeveel tijd je bezig bent geweest om het te haken
 3. Doe het bedrag uit stap 1 sowieso kéér twee
 4. Bedenk hoeveel geld je er voor wilt hebben

Ga niet denken dat je dat bedrag er écht niet voor kan vragen, want dat ga je dus wel gewoon doen. Je bent geen prijsvechter en je moet jezelf hier ook niet mee gaan vergelijken. Als je bovenstaande punten in gedachten neemt en je een grote knuffel haakt waar 2 bollen haakkatoen van € 2,40 in gaan. Kun je je voorstellen dat je deze niet voor € 5,- kunt gaan verkopen. Als je meer opdrachten gaat krijgen waar je niets aan verdiend gaat het uiteindelijk je de kop kosten.

Een goede verkoopprijs bepalen is dus écht belangrijk! Met onderstaande tips bepaal jij de beste prijs.

Welke materialen heb je nodig en gebruik je en welke neem je mee in het bepalen van je verkoopprijs?

Bij het bepalen van de juiste verkoopprijs van je haakwerk zou je kunnen zeggen dat je alleen je materiaalkosten rekent. Maar wat zijn die materialen dan precies?

Uiteraard gebruik je garen, veiligheidsoogjes, snorharen, neusjes en de vulling. Maar natuurlijk slijten je haaknaalden ook en heb je voor die ene deken die je in opdracht maakt misschien nét niet de juiste maat haaknaald. Deze materialen zou je ook kunnen meenemen in het berekenen van de verkoopprijs. Zeker als het een haaknaald is die je daarna niet meer zou gauw zult gaan gebruiken.

2: waar verkoop jij je haakwerk?

Verkoop jij je haakwerk onder je vrienden en kennissen dan heb je geen extra verkoopkosten. Maar zet je je haakwerk in een webwinkel of op Etsy moet je hiervoor betalen. Je domeinnaam, hosting of listings op Etsy kosten geld. En verkoop jij je haakwerk via bijvoorbeeld Etsy dan betaal je bij iedere verkoop ook nog een extra percentage. Het is goed om deze kosten niet te vergeten!

Sta je vaak op marken op locatie dan betaal je hier kraamhuur voor. Maar je ook je vervoer van en naar deze locatie kosten geld.

3: Voeg jij een persoonlijk tintje aan je haakwerk toe?

Je kent ze wel, van die mooie leren labeltjes aan een gehaakt dekentje. Hartstikke mooi en het maakt het dekentje helemaal af. Maar vergeet niet deze leuke extraatjes mee nemen in het bepalen van je verkoopprijs.

Pak jij je haakwerk leuk in? Een mooie verpakking, stickertje met een lintje en een kaartje erbij? Dit zijn ook kosten die je maakt bij iedere verkoop.

4: Verzendkosten bepalen ook je verkoopprijs

Moet je haakopdracht per post verzonden worden? Vergeet dan niet om de verzendkosten mee te berekenen! Je haakwerk past misschien tóch niet door de brievenbus ook al had je dat gehoopt en dan ben je zo weer een paar euro meer kwijt aan de verzendkosten! Stuur je je haakwerk in een lege doos van je eigen bol-pakketje of koop je nieuw verpakkingsmateriaal?

Tip: Weet je vooraf niet hoe je haakwerk verzonden kan worden, spreek dan af de verzendkosten achteraf alsnog te laten betalen of reken alvast pakketpost. Terugbetalen kan altijd nog.

Geef een reactie