sneller haken

Hoe kun je sneller haken?

Een vriendin van mij staat aankomende zomer vaak op markten om haar en mijn haakwerk te verkopen dus vroeg zij mij om nog een voorraadje gehaakte knuffels. Dus turbohaaknaald aan en snel aan het haken.

Er zijn zoveel redenen om sneller te willen haken. Je kent het misschien wel. Nog even een leuk cadeautje haken voor een zwangere collega of baby dat net geboren is. Zo kreeg ik het een paar jaar geleden op de heupen om nog éven een traktatie te haken voor de klas van mijn zoon. 25 feestvarkentjes haken is toch niet zoveel werk?!?. Nou ik heb het geweten! Ik zat tot ’s nachts te haken om alles af te hebben. Want tja als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb dan moet het ook gebeuren.

Toch zijn er wel een aantal tips die mij helpen om sneller te kunnen haken. Ik deel ze graag met jou!

Oefening baart kunst

Op nummer 1 staat oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ik weet dat dit een cliché antwoord is, maar het is echt de waarheid. Als ik op het punt sta een project te starten met een nieuwe steek of techniek, maak ik eerst een klein proeflapje. Zo weet je hoeveel garen je nodig hebt en welke haaknaald je het beste kunt gebruiken voor dit project. Maar zo kun je ook een ​​nieuwe of minder bekende steek oefenen. Ik vind het irritant als ik constant moet stoppen om de instructies te lezen of youtube te moeten checken om die ene steek te leren. Dus vind ik het handig om een steek uit het hoofd te leren voordat ik aan het grote project begin.

Kies voor dikker garen

Wil je sneller haken, kies dan voor een dikker garen. Wanneer je heel dun garen gebruikt kan het zijn het een eeuwigheid duren voordat je je haakproject af hebt. Kies voor dikker garen en je ziet je project snel groeien.

Muziek

Probeer op muziek te haken. Net zoals hardlopers graag rennen met nummers met een beats per minute die overeenkomt met hun pas, merk ik dat muziek met een vast ritme ervoor zorgt dat ik precies op die beat meega. Met wat experimenteren heb ik mijn “favoriete tempo” gevonden als het gaat om mijn gehaakte BPM en ik heb een reeks afspeellijsten gemaakt waarop ik vertrouw. Zo kom je ook niet in de verleiding om die leuke netflix serie op te zetten en dan helemaal in het verhaal op te gaan. Bonus: met een koptelefoon in, kan ik de kinderen niet horen die elkaar proberen te vermoorden en kan ik ongestoord verder haken 😉

Houd het patroon bij de hand

Zorg ervoor dat je het haakpatroon bij de hand hebt en kunt zien zonder je werk herhaaldelijk neer te hoeven leggen. Ik heb een ‘vaste plek’ op de bank en leg het uitgeprinte patroon altijd op de leuning. Bij sommige haakpatronen heb ik mijn eigen aantekeningen gemaakt om dingen te onthouden waar ik even moet opletten.

Veel patronen zijn nu digitaal. Om niet álles uit te printen wat ik bijvoorbeeld maar 1 keer haak gebruik ik mijn Samsung tablet. Ik heb het scherm zo ingesteld dat het langer aan blijft. Het gebruik van digitale patronen frustreerde me omdat ik altijd moest stoppen met haken om mijn scherm weer aan te zetten. Gelukkig kun je de automatische schermbeveiliging aanpassen!

Steekmarkeringen

Het kan handig zijn om steekmarkeerders te gebruiken, ook als dat niet specifiek in het patroon staat. Zo haakte ik eens een droomdeken en bleef ik tellen of het aantal steken nog wel klopte. Daarom markeerde ik iedere 25 steken. Zo kon ik snel zien of het uiteindelijke aantal steken nog wel klopte.

Toerentellers zijn ook van onschatbare waarde. Er zijn een aantal echt geweldige gratis apps, zoals Knit Counter Lite. Deze app is gemaakt voor het tellen van toeren en werken met een simpele tik op het scherm. Natuurlijk kun je ook een papiertje en pen gebruiken, maar daarvoor moet je toch elke keer je pen weer oppakken.

Kies het juiste patroon

Als ik snel iets klaar wil hebben kies ik toch vaak voor een patroon dat ik al eens eerder haakte. Doordat je vaker hetzelfde patroon haakt weet je het immers al bijna uit je hoofd. En als je het uit je hoofd kent hoef je niet steeds het patroon te checken om te kijken wat je moet doen.

Het is ook slim om een patroon eerst even door te lezen voordat je begint. Zo weet je vooraf waar de veiligheidsoogjes moeten komen bij een amigurumi of waar je van kleur moet veranderen bij een deken.

Alles bij de hand?

Als je het patroon eerst hebt doorgelezen weet je ook wat je nodig hebt. Niets is vervelender om er tijdens het haken achter te komen dat je weer naar boven moet voor een bolletje wol of andere maat haaknaald.

Zo weet je ook of je alles in huis hebt of eerst nog iets moet kopen voordat je aan het project kan beginnen.

Zorg goed voor jezelf!

Nu je weet hoe je sneller kunt haken is het ook belangrijk om jezelf niet te vergeten. Ik zat zo krampachtig te haken toen ik die traktatie af wilde hebben dat ik vervolgens een week last van mijn arm heb gehad. Je moet dus goed op jezelf en je houding letten. Gebruik bijvoorbeeld een kussen op je schoot of op de tafel om op te steunen. Rek je polsen en handen en zoek een goede plek om te zitten en kies een goede houding. Ga rechtop zitten en neem ook af en toe een pauze!

Ik hoop dat deze eenvoudige maar effectieve tips je helpen om je projecten wat sneller te laten verlopen. Heb je nog tips om toe te voegen?


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *