Meer weten over haken | Wat is een CAL?

Je hebt het vast al een voorbij zien komen op Facebook: “Deze CAL begint zondag al”. Iedereen reageert enthousiast, maar jij hebt geen hebt geen idee waar het over gaat. Wat is een CAL?

Een CAL komt eigenlijk uit het engels en staat voor “Crochet-a-long” wat betekend eigenlijk niets meer dan samen haken. Als er een CAL wordt georganiseerd kun je samen met andere enthousiaste haakverslaafden tegelijkertijd aan hetzelfde project haken. Soms is dit een deken of een sjaal. Maar er zijn ook leuke amigrumi CAL’s te vinden.

Soms kun je zelfs een garenpakket bestellen met het aanbevolen garen en heb je alles al in huis wanneer de CAL begint.

Bij een CAL wordt het patroon in verschillende delen beschikbaar gesteld. Zo kun je bijvoorbeeld een X aantal weken elke week een deel van het patroon verwachten. Elke week is het weer een verrassing wat je haakt. Zo groeit het project. Wanneer je een CAL via Facebook volgt kun je dus ook makkelijk een vraag stellen over het haakpatroon als je er niet uitkomt. Iedereen maakt op dat moment hetzelfde en hulp is dan ook niet ver weg.

Natuurlijk kun je bij de meeste CAL’s ook later beginnen of achteraf op je eigen tempo het patroon haken.

Twijfel je om mee te doen aan een CAL?

Omdat het een lastig patroon lijkt, twijfel je misschien wel of een CAL iets voor jou is. Dat snap ik! Meedoen aan een CAL is dé uitgelezen kans om nieuwe haaksteken of haaktechnieken te leren. Vaak worden de haakpatronen helemaal uitgeschreven en ondersteund met filmpjes. Daardoor kun je de steken makkelijk leren. En kom je er niet uit? Dan zijn er op dat moment heel veel dames (én heren!) die hetzelfde aan het haken zijn. Ze willen jou vast weer op weg helpen! Uiteindelijk motiveert het jou misschien wel om die steken nu toch maar eens te leren!

Deze CAL’s mag je niet missen!

Fruit en groenten haken

In de zomer van 2021 was er een leuke CAL van Yarn and Colors. Met de Must-Have kon je allerlei groenten en fruit haken. Op de blog van Yarn and Colors vind je nog steeds de gratis patronen. Na het succes van de heerlijke fruitmand heeft Yarn and Colors nog een CAL georganiseerd waarbij je groenten haakt. Super leuk voor in het speelkeukentje van jouw kleuter.

Droomdeken haken


De droomdekens van Wolplein zijn inmiddels een begrip in de haakwereld. Met de laatste droomdeken, nummer 6 alweer, die in januari 2022 begon kon je deze prachtige deken haken volgens de mozaïek techniek. Naast deze gehaakte droomdeken is er ook een patroon beschikbaar voor alle breisterren. (dit noem je een KAL. KAL betekent Knit-a-long en is dus een breipatroon)

Sjaal haken met Katia

Met behulp van eenvoudige patronen, schema’s en stap-voor-stap video’s gaat het jou zeker lukken om deze halfronde sjaal te haken. Deze CAL starte in maart 2022, maar het patroon is nog te vinden op de Facebookgroep van Katia.

WEET JIJ NOG EEN LEUKE CAL DIE JE NIET MAG MISSEN?Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *