Thuiswerken; 5 handige tips!

Sinds corona is het voor veel mensen de nieuwe norm; thuiswerken. En ondanks dat er van bijna alle maatregelen afscheid is genomen, blijven er nog veel bedrijven het thuiswerken aanmoedigen. Maar hoe pak je dat thuiswerken nou eigenlijk goed aan? Ik werk inmiddels alweer 2 jaar thuis en heb daardoor wel aardig wat ervaring gekregen in het thuiswerken. Daarom geef ik je graag 5 handige tips voor het thuiswerken.

Ik ben nu alweer 2 jaar aan het thuiswerken. Eerder was thuiswerken ondenkbaar en nu is het heel gewoon! Omdat we een heel klein team hebben, verspreid over het land wonen heeft mijn werkgever het kantoor zelfs opgezegd! Maar van elke naar naar kantoor naar nooit meer naar kantoor is natuurlijk wel een hele verandering! Gelukkig zien we elkaar ongeveer 1 keer per maand op een willekeurige locatie in Nederland. In het begin was het voor iedereen nieuw, maar inmiddels heb ik wel tips om gefocust en productief te blijven.

Tip 1: Zorg voor een fijne thuiswerk plek

Werk op een prettige thuiswerk – werkplek met voldoende natuurlijk licht. Natuurlijk licht komt de productiviteit ten goede. Zelf werk ik op zolder met een groot dakraam. Zo komt er voldoende daglicht naar binnen. Daarnaast hebben we gezorgd voor voldoende kunstlicht voor als het een dag niet zo mooi weer is. Mijn werkgever heeft gezorgd voor een goede bureaustoel (waar de mannen hier thuis jaloers op zijn), beeldscherm en bureau, net zoals we op kantoor gewend waren. Thuiswerken betekend natuurlijk niet dat je op een krukje aan de keukentafel moet zitten. Persoonlijk houd ik van een opgeruimd bureau waar niet teveel spullen liggen. De zolder is ook rigoureus opgeruimd zodat het niet afleid van het werk.

Tip 2: Zorg goed voor jezelf en neem die pauze

Als ik eenmaal lekker in die flow zit vergeet ik nog wel eens pauze te nemen. Ik zorg daarom dat ik zeker tijd neem voor de lunchpauze. Even van de werkplek af en een lunch maken. We hebben een hondje dus ga ik er daarna even uit om een rondje buiten te lopen. Lekker even frisse lucht en de benen strekken. Dat geeft ook weer een positieve boost aan de productiviteit

Tip 3: Weg met die prikkels. zorg dat je geconcentreerd kunt thuiswerken

Het is de normaalste zaak om telkens je mail en telefoon te checken. Misschien juist nu de ‘sociale controle’ er niet meer is is het verleidelijk om even op Facebook of Instagram te kijken. Natuurlijk is het belangrijk om bereikbaar te zijn, maar ik beperk wel de social media momenten en heb ik vaste momenten om mijn mail te checken.

Ook hebben we flink opruiming gehouden om de werkplek netjes en opgeruimd te maken. Dit zorgt ook voor heel veel minder prikkels.

Tip 4: Vermijd huishoudelijk klusjes tijdens het thuiswerken

Even snel een boodschap halen of de stofzuiger door het huis halen. Omdat je vanuit huis werk ben je misschien geneigd dit even snel tussendoor te doen. Maar stiekem kost het meer tijd dan je denk. Daarom heb ik elke dag een standaard ochtend routine. Zodra we ’s ochtends beneden komen ruim ik de vaatwasser uit die ’s nachts zijn werk heeft gedaan. Daarna zorg ik dat de kids naar school zijn en de hond is uitgelaten. Met wat te drinken ga ik dan ook richting werkplek en zet ik de wasmachine aan.

Daarna kan ik geconcentreerd aan het werk en hoef ik niet te denken aan wat er beneden allemaal nog gedaan moet worden. Zodra het tijd is voor de lunch is de was klaar en kan ik deze ophangen. ’s Middags als de werkdag er op zit komt de stofzuiger wel weer tevoorschijn en worden de andere huishoudelijke kussen geklaard.

Tip 5: Word geen workaholic

Deze moet ik soms wel wat beter in mijn hoofd prenten. Ik werk zelf 24 uur voor mijn werkgever, maar ben ’s middags wel telefonisch bereikbaar voor klanten. Bij ons gebeurd veel online en via mail, maar er zijn natuurlijk altijd wel een paar telefoontjes. Omdat ik nu geen kantoordeur achter mij dichttrek is het verleidelijk om toch nog even wat dingetjes te doen. Ik ben gek op mijn werk, maar het moet natuurlijk ook leuk blijven!

Hopelijk heb je iets aan mijn tips gehad. Misschien heb jij zelf ook nog wel goede tips die voor jou werken bij het thuiswerken. Laat je het mij weten?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Thuiswerken; 5 handige tips!”

  1. […] meet is deze dus ook heel makkelijk te koppelen met je mobiele telefoon en kun je ermee bellen. Ik werk thuis en mijn thuiswerkplek is op zolder. Nu pak ik tussendoor natuurlijk best ook wel eens even een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *