Heb jij ooit een trui of vest gehaakt maar is dit niet geworden wat je ervan had verwacht? Helaas heb ik al eens heel veel uurtjes gehaakt aan een donkerblauw vest (ik weet het nog precies) en toen het vest klaar was is die in de hoek gegooid en nooit meer gedragen. Teleurgesteld over het resultaat en de pasvorm. Maar hoe kun je nu een vest of een trui haken die je écht gaat dragen?
Of je nu voor het eerst een kledingstuk gaat haken of al wat ervaring hebt, je kunt met eenvoudige aanpassingen al zorgen dat je haakproject kan slagen. Je wil niet, net als mij, al die uren haken om dat vest dan achterin de kast te gooien om nooit te dragen.
Ga jij een vest haken? Bekijk dan deze tips!
Bezint eer je begint
Tegenwoordig kun je al een vest kopen voor een paar euro. Voor het haken van een vest heb je best wel aardig wat garen nodig en daardoor kan het kopen van een vest goedkoper zijn. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Dit vest van Batsheva kost maar liefst € 829 !

Kies garen dat je graag wil dragen
Het blauwe vest waar ik het hierboven over had was gehaakt met garen wat ik uiteindelijk bij het dragen écht niet fijn vond dragen. Veel te warm en te stug. Soms is het garen wel mooi, maar in het dragen niet comfortabel. Zo houd ik niet van echte wol op mijn huid, dat jeukt en kriebelt aan alle kanten. Maar katoen is juist weel heel erg zwaar als je daar een heel vest van maakt.
Daarom is het goed om het garen dat je wilt gaan gebruiken eerst in het echt te zien. Dan kun je het tegen je huid houden om te voelen. Je kunt ook eens kijken wat anderen met het garen gemaakt hebben en kijken wat de ervaringen hiermee zijn.
Kies garen dat bij jou past
Gooi jij, net als mij, het liefste alles gewoon in de wasmachine? En zie je de handwasjes niet zitten? Kies dan niet voor een delicaat garen dat op de hand gewassen moet worden met een speciaal wasmiddel en liggend moet drogen. Ik weet zeker dat een vest na twee dagen in de was moet omdat ik weer eens heb zitten knoeien. Als een trui dan zoveel ‘moeite’ kost om te wassen blijft deze onderin de wasmand zitten. Kies dan liever een garen dat goed wasbaar is zoals een superwash wol, acryl of katoen.
Eerlijk meten = weten
Bij patronen zie je vaak afmetingen staan zoals lengte van armen en breedte van schouders. Denk jij dan ook, jaja het zal wel?Meten is weten, maar doe het wel eerlijk! Vraag een vriendin om te helpen zodat je de meest nauwkeurige cijfers krijgt. Want hoe wil je nou zelf goed meten hoe lang het rugpand moet worden als je er zelf niet bij kunt.
Goede voorbereiding is het halve werk
Lees eerst het patroon voordat je gelijk je maat opzoekt en gaat beginnen en haak daarna een proeflapje. Super saai! Snap ik! Maar écht! Op deze manier kun je tijdens het haken fouten voorkomen én je weet hoeveel steken er nodig zijn. En is het een nieuw patroon met aparte steken, dan kun je die ook meteen even oefenen.
Het proeflapje haken is natuurlijk dodelijk vervelend. Ik snap dat. Maar liever nu even die steken haken en zien of jouw garen en hand van haken ook de juiste afmeting halen. Het zou toch vervelend zijn als je vest straks veel te groot is en je dit had kunnen voorkomen door een kleinere haaknaald te gebruiken.
Heb je dat proeflapje klaar? Dan kun je ook meteen zien of het garen en patroon wordt zoals je gehoopt had. Wrijf het eens over je arm, langs je nek en in je gezicht. Voelt het garen fijn aan? Valt het soepel?
Je kunt het proeflapje dan ook even in de wasmachine gooien en daarna zien hoe het er weer uitkomt. Rek het lapje op. Gaat het weer terug naar de oorspronkelijke vorm? Of blijft het uitrekken? Dan is het garen wellicht niet zo geschikt om een vest van te maken. Tenzij je het niet erg vind als het steeds langer en breder wordt.
1,2,3… Nu ga je het vest haken dat je écht gaat dragen!
Heb je het patroon bij de hand? Heb je het uitgeprint of staat het online? Dan kun je van start.
Het voordeel van een uitgeprint patroon is dat je kunt aangeven waar je bent gebleven. Gebruik eventueel een potlood om aan te geven waar je in het patroon bent gebleven. Het is ook handig om de maat haaknaald en welke haaknaald je gebruikt even op te schrijven voor een volgende keer. Voor haakdiagrammen kun je ook washi tape gebruiken om de rij aan te geven waaraan je werkt.
Alles klaar? In elkaar naaien maar!
Heb je een vest gehaakt waarbij je alles in één keer aan elkaar haakt dan ben je nu natuurlijk al klaar. Maar heeft je gehaakte trui veel naden dan is het slim om de verschillende onderdelen te blocken. Dat betekend dat je alle ongelijke randen opspant tot de juiste afmeting. Als je het kledingstuk dan aan elkaar gaat haken of naaien heb je een gelijkmatige rand om mee te werken.
Ik haak graag op de bank en kijk ondertussen Netflix en Videoland. Maar als je je vest aan elkaar gaat haken is het misschien handig om het even op een platte ondergrond zoals een tafel te leggen. Je kunt dan alle onderdelen netjes op elkaar leggen en dan aan elkaar maken. Je zult zien dat de naden dan ook veel netter zijn.
Geef een reactie