Veiligheidsoogjes, ook wel knuffelogen, poppenogen, speelgoedogen of plastic oogjes genoemd, zijn kleine ronde oogjes die worden gebruikt in gehaakte knuffels. Met veiligheidsoogjes kun jij je knuffels een mooie uitstraling te geven. Maar naast hun decoratieve functie, moet je dit ook weten over het gebruik van veiligheidsoogjes.
Veiligheidsoogjes zijn leuk, mooi en verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Van zwarte oogjes tot oogjes met kleur en glitter, ze zijn populair bij het maken van knuffels en amigurumi.
Waarom zijn veilige veiligheidsoogjes belangrijk?
Veiligheidsoogjes en veiligheidsneusjes zijn ontworpen om veilig te zijn voor kinderen van alle leeftijden. Meestal zijn ze gemaakt van kunststof en zijn ze stevig bevestigd. Hierdoor kunnen ze niet los komen en een verstikkingsgevaar vormen. De oogjes en neusjes worden getest op veiligheid en moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen, zoals de Europese speelgoedrichtlijnen.
Als jij knuffels maakt is het belangrijk om te letten op het gebruik van veiligheidsoogjes. Goedkope alternatieven zijn soms van mindere kwaliteit en kunnen gemakkelijk loslaten. Hierdoor kunnen kinderen deze in hun mond steken en waardoor verstikkingsgevaar ontstaat. Let er ook op dat de oogjes goed zijn bevestigd en niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd.
Waar moet je op letten bij het gebruik van veiligheidsoogjes?
Als je zelf knuffels maakt en daarbij veiligheidsoogjes gebruikt, is het belangrijk om de oogjes op de juiste manier te bevestigen. Zorg ervoor dat de oogjes goed vastzitten en niet los kunnen komen. Gebruik ook de juiste maat oogjes voor het speelgoed dat je maakt.
- Gebruik 100% katoen met een Oeko-tex label, zoals Scheepjes Catona, dat aan alle veiligheidseisen voldoet voor baby speelgoed.
- Borduur de oogjes in plaats van veiligheidsoogjes te gebruiken.
- Zorg ervoor dat het haakwerk goed strak gehaakt is met een naald 2.5.
- Controleer de rammelschijf, rammelkraal of twieter ook goed op eventuele gebreken voordat je ze in het haakwerk stopt.
- Gebruik bij twijfel een (panty) kous om de vulling in te stoppen.
- Controleer bij een bijtring het hout regelmatig op beschadigingen na gebruik.
Waarom geen veiligheidsoogjes onder de 3 jaar?
Het is mogelijk dat de oogjes loskomen, vooral bij goedkopere oogjes is dit risico hoger. Bovendien kunnen baby’s erop bijten, waardoor stukjes kunnen afbreken en de oogjes loslaten. Het is belangrijk om veiligheidsoogjes alleen te kopen bij een goede wol- fourniturenwinkel die EU-gekeurde oogjes verkoopt. Wees extra voorzichtig met websites zoals AliExpress, waar de oogjes mogelijk giftige stoffen bevatten. Het risico op verstikking is klein, maar groot genoeg om voorzorgsmaatregelen te nemen.
In winkels worden waarschuwingsstickers geplaatst op zakjes met oogjes en neusjes. Houten bijtringen en kralen moeten ook goed gecontroleerd worden op beschadigingen. Deze waarschuwing geldt voor alle soorten oogjes en neusjes, ongeacht waar ze gekocht zijn.
Het gebruik van veiligheidsoogjes bij babyspeelgoed is een risico dat vermeden moet worden. Het is belangrijk om veiligheidsvoorschriften te volgen bij het maken van babyknuffels en ander speelgoed.
Conclusie
Veiligheidsoogjes zijn niet alleen decoratief, maar ook essentieel voor de veiligheid van kinderen die met knuffels en ander speelgoed spelen. Daarom is het belangrijk om goed te letten op het gebruik van veiligheidsoogjes en als je zelf speelgoed maakt, zorg er dan voor dat de oogjes op de juiste manier zijn bevestigd. Zo kunnen kinderen veilig spelen en genieten van hun speelgoed zonder risico op verstikkingsgevaar.
Geef een reactie