wat doe je als je haakwerk mislukt

Wat doe je als je haakwerk mislukt?

Je hebt zo goed je best gedaan om iets te haken wat je graag wilde maken. Maar helaas wordt het niet zoals je had verwacht. Wat doe je als je haakwerk mislukt?

Ben je nog maar net begonnen met haken of haak je al wat langer? Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je iets wil maken maar uiteindelijk niet zo wordt als je had gehoopt. Uiteraard baal je dan als een stekker! Al die tijd die je erin hebt gestoken en voor wat?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen als je haakwerk mislukt:

Analyseer de fout

Kijk naar de fout en probeer te begrijpen waar deze vandaan komt en waarom het mis gaat. Dit kan helpen om de fout in de toekomst te voorkomen. Als de fout niet te groot is kun je misschien opnieuw beginnen of overwegen om een haakpatroon te kiezen.

Misschien zit er een fout in het haakpatroon of heb je een fout gemaakt in het tellen van de steken? Als je weet waar de fout zit, kun je het opnieuw proberen en ervoor zorgen dat je de fout niet opnieuw maakt.

Vraag hulp aan een ervaren haakster. Soms is het moeilijk om je eigen fouten te zien, dus het kan nuttig zijn om hulp te vragen aan iemand die meer ervaring heeft.

Verkeerde kleurcombinatie

Als bolletjes bij elkaar leek het mooi en zag je het al helemaal voor je. Maar eenmaal een stukje gehaakt bevalt het toch niet en kom je er achter dat je de verkeerde kleuren hebt gekozen. Soms pakt een kleurcombinatie anders uit dan je had gedacht. Of heb je verloopgaren gebruikt waar het patroon niet mooi in uitkomt.

Bij het combineren van kleur kun je het beste je eigen smaak volgen. Maar als je in opdracht iets moet haken in kleuren wat je helemaal niet ziet zitten, kun je de opdracht misschien beter teruggeven of andere kleuren adviseren.

Er zijn verschillende kleurencombinaties die goed bij elkaar passen, zoals:

  • blauw en geel
  • rood en groen
  • paars en geel
  • rood, oranje en geel (triadische kleurencombinatie)
  • blauw, groen en paars (analoge kleurencombinatie)
  • zwart, wit en grijs (monochromatische kleurencombinatie)

Wat kun je het beste doen als je haakwerk mislukt?

Geef het weg of hergebruik het: Als je echt niet tevreden bent met het resultaat, kun je overwegen om het weg te geven of het te hergebruiken voor bijvoorbeeld een kussen of tas.

Misschien is het wel helemaal niet leuk om te horen. Maar waarschijnlijk kun je het haakwerk nu het beste uithalen. Als het echt niet wordt zoals je had gewild. Uiteindelijk blijf je je eraan ergeren als steken niet goed zitten en gaten veroorzaken, je deken helemaal scheef wordt omdat je niet in de juiste kantsteek bent begonnen of de kleur niet bevalt.

Baal je nu dat je je wol weer zit op te rollen? Natuurlijk heb ik dat ook. Ik denk dan altijd maar ‘Twee keer lol van dezelfde wol’ en een tweede (of derde :-)) poging wordt vast veel mooier.

Kortom, gewoon opnieuw beginnen. Veel haakplezier!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *