de perfecte haaknaald

Wat is de beste haaknaald?

Er zijn heel veel verschillende soorten haaknaalden te koop. Met of zonder ergonomische grip, van hout, metaal, plastic en bamboe. Ik wil jou graag laten weten wat voor mij dé perfecte haaknaald is.

Een haaknaald is toch gewoon een stokje met een haakje op de kop. Wat kan er nu zo moeilijk zijn om een goede haaknaald te kopen? Maar dat is niet helemaal waar. Naast dat er dikke en dunne haaknaalden zijn, haakt de ene naald écht heel stuk fijner dan de andere. Het kan zelfs invloed hebben op je uiteindelijke haakwerk. Het kiezen van een goede haaknaald is natuurlijk ook een kwestie van smaak en afhankelijk van jouw budget.

Welke haaknaald moet je kiezen?

Als je gaat beginnen met haken en een haaknaald zoekt, heb je nogal wat te kiezen. Er zijn zoveel verschillende soorten en prijzen. Je kunt ze al kopen voor € 1,50 maar er zijn ook haaknaalden van € 9,95 of meer. Er zijn losse haaknaalden te koop maar ook hele sets met verschillende maten. Maar wat is nou het verschil tussen al die haaknaalden en welke moet je kopen.

Het eerste en misschien wel grootste verschil is het materiaal waarvan de haaknaald is gemaakt. De haaknaalden van staal en plastic zijn vaak de goedkoopste. Maar ze zijn er ook van hout, aluminium en bamboe. Als eerste zou ik kiezen voor een haaknaald die mooi glad is. Hierdoor glijden de steken soepel over de haaknaald. Mijn ervaring met goedkope haaknaalden van plastic, is dat er een haakje aan het plastic zit waar de draad achter blijft haken. Daarnaast gaat het haken met een plastic haaknaald vaak stroef en gaat je haaknaald piepen en kraken.

Welke maat moet je kiezen?

De maat haaknaald die je kiest ligt aan het garen waar je mee haakt en hoe strak of los je haakt. Kies je voor een haakproject met dik garen gebruik je een grotere maat en dus dikkere haaknaald. Haak je met dun garen dan gebruik je een dunne en kleine maat haaknaald. Het kiezen van de juiste maat is één van de belangrijkste stappen in het maken van een haakproject.

In het patroon dat je haakt staat vaak welk garen en haaknaald er voor dat patroon wordt aangeraden. Maak ook altijd een proeflapje. Zo kun je zien of de aanbevolen maat overeenkomt met jouw hand van haken. Als je de verkeerde maat haaknaald kiest, kan het zijn dat je een muts krijgt die veel kleiner of groter uitvalt dan de bedoeling is.

Bij het haken van amigurumi, oftewel knuffels, kies je juist voor een kleinere haaknaald dan is aangegeven voor het garen. Je wilt immers de vulling van je knuffel er niet doorheen zien.

Kies je voor een ergonomische haaknaald?

De dunne aluminium haaknaalden heb je misschien wel eens bij je moeder of oma gezien. Handig (en goedkoop) om mee te starten? Toch zou ik niet zo snel kiezen om met deze haaknaalden te haken. Zeker niet als je net begint met haken. Je krijgt waarschijnlijk tijdens het haken met deze vaak dunne haaknaalden snel kramp in je handen. De plezier van haken is er dan snel vanaf.

Tegenwoordig zie je dat de meeste merken haaknaalden met een ergonomisch handvat zijn. Zelfs de Zeeman en Action verkopen tegenwoordig niet meer van die dunne aluminium haaknaalden. De ergonomische haaknaalden hebben een zachte rubberachtige hulsels om (meestal) aluminium of stalen haaknaalden. Zo’n grip zorgt ervoor dat je de naald makkelijker kunt vasthouden en voorkomt kramp in je handen. Dit zorgt dus voor heel wat comfortabele haakuurtjes! 

Welk merk kies je?

Er komen steeds verschillende merken en modellen haaknaalden op de markt. Een haaknaald is uiteindelijk natuurlijk gewoon een stokje met een haak aan het uiteinde, maar toch kunnen hier bepaalde eigenschappen zorgen voor haakcomfort of juist niet. De ene haak bijvoorbeeld puntiger dan de andere, heeft een langere schacht en het andere merk naalden met een wat kortere. Uiteindelijk is het ook een kwestie van eigen smaak.

Dé perfecte haaknaald voor mij

Zelf haak ik graag met de haaknaalden van het merk Clover. Ik heb deze kleurrijke set van ergonomische haaknaalden gekocht. Ze hebben een fijne softgrip. De Clover Amour haaknaalden hebben een zacht, afgerond handvat met een afgeplat deel waar de duim op kan rusten. Dit zijn haaknaalden die bekend staan om de gladde afgeronde punt, en zorgen dat je heel soepel en gemakkelijk kunt haken, zonder dat de haak in je draad blijft hangen. Daarnaast hebben ze ook een fijn ergonomisch handvat waardoor ze lekker in de hand liggen. En die kleurtjes zijn toch ook geweldig!

Tip:

Begin en eindig je werk altijd met dezelfde haaknaald. Ook al heeft het dezelfde maat, het kan er altijd anders uitzien doordat het een ander merk is en daardoor een andere vorm heeft! Succes met het vinden van jouw perfecte haaknaald. 

Met welke haaknaald haak jij graag?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *