Je bekijkt nu Wat is de beste wol om mee te haken?

Wat is de beste wol om mee te haken?

  • Berichtcategorie:blog
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Er zijn heel veel mooie garens te koop. Wol, acryl en katoen en allemaal in de mooiste kleuren. Maar welk garen moet je kiezen? Wat is nu de beste wol om mee te haken?

Er zijn veel verschillende soorten garens en je kunt met ieder garen haken. Of het nu wol, katoen, linnen of acryl is, dat maakt niet uit. Waar je wel op moet letten is dat het garen bij je haakproject past. Een babyknuffel haak je bijvoorbeeld het liefst met katoen omdat dit niet pluist en anti-allergisch is. Maar wil je een lekker warm vest haken kies je eerder voor acryl of gemengd garen.

Bijna iedereen zegt een bolletje wol als ze het over garens hebben. Maar wat is nu het verschil?

Wol

Echte wol komt van dieren. Het is een natuurlijke vezel die warmte kan reguleren en wel tot 35% vocht kan vasthouden zonder dat het koud of nat aanvoelt. Maar wol houdt je ook heerlijk warm. Het grootste verschil is afhankelijk waar de wol vandaan komt. Echte wol is duurder omdat het tijd nodig heeft om te groeien

Het wol van schapen is de bekendste en meest gebruikte wol. Als we het hebben over wol, dan kun je ervan uitgaan dat het schapenwol is. Schapenwol kriebelt vaak wel.

Je hoort ook vaak over Merino wol. Deze wol komt van een Merinoschaap. Een Merinoschaap produceert zo’n 5 kilo wol per jaar en heeft een fijne structuur. Merino wol wordt voor veel projecten gebruikt, het is heerlijk zacht en kan ook voor babyslofjes of dekentjes gebruikt worden en kriebelt niet.

Alpaca garen voelt zacht en comfortabel aan op de huid en glanst mooi. Alpaca kun je heel goed gebruiken voor het haken van poncho’s of sjaals. Het houdt je heerlijk warm tijdens de koude herfst- en wintermaanden.

Acryl of polyestergaren

Acryl of polyestergaren wordt in een fabriek gemaakt van synthetische polymeren. Daarom is het vaak goedkoper dan andere garens. Dit garen is makkelijk te verven en daardoor in heel veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Als je net begint met haken zou ik met Acryl beginnen.

Acrylgaren is vaak lichter dan wol en katoen, daarom zit er veel meer meter op een bol dan andere garens van dezelfde dikte. Droom jij van mooie kleurrijke dekens, kussens of vloerkleden? Dan kun je zeker voor acrylgaren kiezen. Wil je liever pannenlappen maken, dan moet je niet voor dit garen kiezen. Acryl is namelijk ontvlambaar.

Katoen

Katoen komt van een katoenplant. De katoenplant groeit in (sub)tropische klimaten. Als de katoenplant bloeit, veranderen de zaadjes in witte plukken. Dit is de katoen die geoogst en verwerkt wordt tot katoengarens.

Katoen heeft vaak een zachte dunne draad waar bijna iedereen tegen kan. Het is meestal niet heel duur en in veel verschillende kleuren te verkrijgen.

Katoen kan met veel andere garens gemengd worden. Je ziet daarom garen van bamboe en katoen of linnen met katoen. Gemerceriseerd katoen wordt afgewerkt waardoor de stevigheid en slijtvastheid wordt vergroot.

De beste wol of garen waarmee je kunt haken hangt dus af van het project, persoonlijke smaak en je budget. Welk garen kies jij het liefst?

Geef een reactie