Je bekijkt nu Welke haaksteken zijn er? De basissteken

Welke haaksteken zijn er? De basissteken

  • Berichtcategorie:Haaktips
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:12 minuten gelezen

Wil jij leren haken maar weet je niet hoe? Bij haken zijn er nogal wat verschillende haaksteken die je kunt gebruiken in je haakwerk. Dat maakt het misschien ook wel wat lastiger om te leren hoe je moet haken en waar je moet beginnen.

Niets is leuker dan je eigen omslagdoek, knuffels en dekens haken. Maar als je (nog) niet weet hoe de verschillende haaksteken moeten lukt het niet je niet om je haakwerk tot een goed einde te brengen.

Met de uitleg hieronder leer je de basis haaksteken zoals een opzetlus, losse, vaste, halve vaste, half stokje en nog veel meer. Heb je deze basis haaksteken onder de knie dan zijn er nog heel veel andere haaksteken voor gevorderden zoals de reliefsteek en de kreefsteek.

Heb jij je haakkatoen en haaknaalden bij de hand? Ga dan direct aan de slag!

Hoe moet je een opzetlus haken?

Alle haakwerk begint met een opzetlus, ook wel schuifknoop genaamd. Ga je knuffels en in het rond haken wordt de magische ring ook wel vaak gebruikt.

Met deze video van wolplein kun je leren hoe je deze opzetlus moet haken.

Hoe moet je een losse of ketting (l) haken?

Een losse een is één van de basissteken. Deze komt in bijna elk haakproject terug. Maak eerst een opzetlus. Steek de haaknaald in deze lus en trek de draad aan. Een losse haak je door de draad om de haaknaald te slaan en door de lus trekken. 

Als je een ketting of meerdere lossen achter elkaar haakt sla je na het haken van de eerste losse de draad weer om de haaknaald . Trek de draad door de lus. Herhaal dit tot het gewenste aantal lossen is gehaakt. Een ketting gebruik je wanneer je bijvoorbeeld een deken haakt en heen en weer haakt.

Met deze video van wolplein kun je leren hoe je een losse of ketting moet haken

Hoe moet je een halve vaste (hv) haken?

Een halve vaste worden vaak gebruikt om toeren te sluiten. Omdat het een compacte haaksteek is ‘groeit’ je haakwerk hier niet veel van. Een halve vaste wordt ook vaak gebruikt als randje om patronen mee af te werken of om het begin van je toer te verplaatsen. Je maakt een halve vaste door je haaknaald in te steken, de draad om te slaan en deze in één keer door de steek en de lus op je haaknaald te halen.

Bekijk onze handige videotutorial van Wolplein waarbij je stap voor stap leert hoe je een halve vaste haakt.

Hoe moet je een Vaste (v) haken?

Een vaste is een haaksteek die je vaak in knuffels (amigurumi’s) terug ziet komen. Het is een stevige compacte haaksteek die ook hoogte geeft aan je haakwerk. Een vaste haak je door de haaknaald in te steken door beide lusjes, de draad om je haaknaald slaan en door te halen. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. Sla nu de draad om je haaknaald en trek de draad door de 2 lussen. Nu heb je nog 1 lusje op je haaknaald staan.

In deze handige videotutorial van Wolplein leer je hoe je een vaste haakt.

Hpe moet je een half stokje (hst) haken?

Een half stokje is kleiner dan een gewoon stokje en geeft gelijk hoogte aan je haakwerk. Een half stokje wordt gebruikt in dekens en omslagdoeken. Ook in haakpatronen voor knuffels komen halve stokjes terug. E

Je maakt een half stokje door de draad om de haaknaald te slaan, je haaknaald in te steken, de draad nogmaals om te slaan en door te halen. Je hebt nu 3 lussen op je naald staan. Sla nogmaals de draad om je haaknaald en haal door alle 3 de lussen op je haaknaald. Je hebt nu nog 1 lus op je haaknaald staan en kunt verder met je volgende steek.

Bekijk deze handige videotutorial van Wolplein waarbij je stap voor stap leert hoe je een half stokje haakt.

Hoe moet je een stokje (st) haken?

Stokjes worden in veel haakprojecten gebruikt en is dus echt één van de basis haaksteken die je moet kennen. De stokjes worden in amigurumi’s gehaakt maar ook in dekens en omslagdoeken. Een stokje geeft ook hoogte aan je haakwerk en zorgt dat je haakwerk meteen groeit.

Je maakt een stokje door de draad om je haaknaald te slaan, je haaknaald in te steken, de draad nogmaals om te slaan en door te halen. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald staan. Sla nogmaals de draad om je haaknaald en haal door twee lussen op je haaknaald. Sla de draad nogmaals om en haal door de overgebleven 2 lussen op je haaknaald. Je hebt nu nog 1 lus op je haaknaald staan en kunt verder met je volgende steek.

Even zien hoe deze haaksteek gaat? Bekijk dan deze handige videotutorial waarbij je leert hoe je een stokje haakt.

Hoe moet je een Dubbel stokje (dst) haken?

Een dubbel stokje is een haaksteek die nog meer hoogte aan je haakwerk geeft. Het dubbele stokje is iets langer als het gewone stokje en is ook iets soepeler.

Je maakt een dubbel stokje door de draad tweemaal om de haaknaald te slaan, je haaknaald in te steken, de draad nogmaals om te slaan en door te halen. Je hebt nu 4 lussen op je naald staan. Sla nogmaals de draad om je haaknaald en haal door 2 lussen op je haaknaald, sla nogmaals om en haal door 2 lussen, sla nogmaals om en haal door 2 lussen. Je hebt nu nog 1 lus op je haaknaald staan en kunt verder met je volgende steek.

Bekijk handige videotutorial van Wolplein waarbij je stap voor stap leert hoe je een dubbel stokje haakt.

Nu heb je alle basis haaksteken geleerd en kun je aan je gaan beginnen. Het is altijd handig om een proeflapje te maken en deze haaksteken eerst eens onder de knie te krijgen. In mijn blog met nóg meer haaktips voor beginners lees je waar je naast deze haaksteken nog meer rekening mee kan houden.

Wat moet je nog meer weten?

Wil jij aan de slag met het haken van een knuffeltje, een kussenhoes of (heel ambitieus) een hele deken? Dan moet je naast bovenstaande haaksteken nog weten hoe je moet meerderen, minderen, afhechten.

Hoe moet je een nieuwe draad aanhechten?

Is je draad op? Of wil je een nieuwe kleur garen gebruiken? Dan moet je een nieuwe draad aanhechten. Hoe je dit het makkelijkst doet heeft Wolplein uitgelegd in deze video. Daarnaast kun je in deze blog lezen hoe je het beste van kleur kunt wisselen.

Hoe moet je meerderen in je haakwerk?

Als je rond wil haken of je haakwerk moet een bepaalde vorm krijgen dan moet je steken gaan meerderen. Meerderen is helemaal niet zo moeilijk, je haakt gewoon 2 steken in dezelfde steek. Zo kun je vasten meerderen, halve stokjes meerderen, stokjes meerderen en dubbele stokjes meerderen. Wanneer je moet meerderen staat in het haakpatroon beschreven. In het geval van een haakwerk met vasten staat er bijvoorbeeld ‘haak 2v in v’.

Hoe moet je minderen in je haakwerk?

Als je rond haakt of je haakwerk moet een bepaalde vorm krijgen dan moet je soms ook steken minderen. Je haakt dan 2 steken samen. De eerste steek maak je niet helemaal af en daarna haak je de tweede en eerste steek samen. Omdat beeld vaak makkelijker werkt kun je hier de tutorial bekijken van Wolplein.

Hoe haak je een magische ring of magic loop

De magische ring of magic loop gebruik je wanneer je rond gaat haken. Bijvoorbeeld bij het haken van amigurumi, muts, mandje of granny square. De steken van de eerste toer haak je in een verstelbare ring die je daarna strak aantrekt. Hierdoor zie je geen gaatje in het begin van je haakwerk.

Dit doe je door de draad in een lus te leggen. Steek de haaknaald in de lus en haal de draad die aan je bol zit er onder door. Haak een losse terwijl je de ring vasthoudt. Haak nu de steken van de eerste toer en trek daarna het begindraadje strak. Sluit de toer met een halve vaste (hv).

In deze videotutorial van Wolplein zie je stap voor stap zien hoe je een magische ring haakt. Het is even een handigheidje die je jezelf eigen moet maken.

Nu ken je alle basis haaksteken die er zijn, ben je er klaar voor?

Nu weet je alle basis haaksteken. Ben jij er klaar voor om te gaan beginnen met haken?

Ben jij linkshandig? Bekijk dan hier onze linkshandige haakcursus voor beginners.

Geef een reactie