Welke maat haaknaald heb ik nodig?

Als je nét begint met haken weet je misschien niet welke haaknaald je nodig hebt. Op het etiket van een bolletje garen staat vermeld welke haaknaald je het beste kunt gebruiken, maar dat is net het enige waar je op moet letten. In dit blog lees je hoe je weet welke maat haaknaald je nodig hebt.

Wat staat er op het etiket van een bolletje garen?

Er staat heel veel informatie op het etiket van een bolletje garen. Naast natuurlijk het merk staat de kleur en kleurnummer erop vermeld. Wil je een groot project maken met hetzelfde garen is het aan te raden ook naar het (in dit geval) lotnummer te kijken. Als deze van meerdere bollen gelijk zijn, komen ze uit hetzelfde verfbad. Je kunt er dan vanuit gaan dat er geen kleurverschil is.

Ook staat er op het etiket hoeveel meter en hoeveel gram garen er op het bolletje zitten. In dit geval is dat 50 gram en 125 meter. Een proeflapje van 24 steken en 36 toeren zou ongeveer 10×10 cm moeten zijn. Soms staat er een icoontje met een haaknaald met een cijfer erbij. Hier staat dat je haaknaald maat 3 nodig hebt

Waarom staan er meerdere maten haaknaalden op een etiket?

Iedereen haakt op een andere manier, de een strak, de ander heel los. Daarom staan er vaak verschillende maten haaknaalden op het etiket. Zo kun je kijken wat voor jouw hand van haken het beste past.

De maat haaknaald is een indicatie. Haak jij heel los, zul je een dunnere haaknaald gebruiken. Haak je heel strak en vast dan gebruik je een grotere haaknaald. En als je knuffels gaat haken wil je juist heel strak haken zodat je de vulling niet door je haakwerk heen ziet. Dan kies je ook voor een dunnere naald dan het advies op het etiket.

Welke maat haaknaald heb ik?

Op een haaknaald staat altijd welke maat haaknaald je hebt. In Europa meten de haaknaald in mm diameter. Mocht je een goedgebruikte haaknaald geërfd hebben dan kun de maat haaknaald opmeten met een handig hulpmiddel. Buiten Europa wordt de maat van de haaknaald anders weergegeven. Let hierop als je je haaknaald op bijvoorbeeld Aliexpress koopt.

Haaknaalden tabel

In deze tabel staan de verschillende maten haaknaalden. Als je een haaknaald in het buitenland gekocht hebt of van iemand hebt geërfd of gekregen hebben, kun je met deze tabel kijken welke maat haaknaald je hebt.

Europees (mm)Amerika (VS) letterAmerika (VS) cijferEngels (UK)
0,5
0,614
0,7513
111 | 12
1,2510 | 9
1,58 | 7
1,75 | 1,806 | 5 | 1
24 | 3 | 0 | 214
2,25 | 2,20B313
2,5C412
2,75
3D511
3,5E69
4F78
4,5G7.57
5H86
5,5I95
6J104
6,5K10,53
72
8L110
9M130
10N150

Welke haaknaald heb ik nodig?

Begin je net met haken? Kies dan voor een haaknaald die niet te duur is. Misschien vind je haken wel helemaal niet leuk of ben je nog zoekende wat lekker in de hand ligt. Het zou zonde zijn als je gelijk heel veel geld uitgeeft aan haaknaalden die je later niet meer gebruikt.

Hier kun je lezen wat voor mij de beste haaknaald is.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *